ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Kraljevska povorka

Krenula povorka prema opatiji na prvu krunidbu u Velikoj Britaniji od 1953.

Autor: Hina

06.05.2023. 11:30
Krenula povorka prema opatiji na prvu krunidbu u Velikoj Britaniji od 1953.

Foto: Jordan Pettitt/Press AssociationKraljevska povorka, koja će britanskog kralja Karla III dovesti do Westminsterske opatije gdje će biti okrunjen na svečanoj kršćanskoj ceremoniji prožetoj s 1000 godina povijesti i tradicije, ali prilagođenoj da odražava Britaniju 21. stoljeća, krenula je u subotu u 11.20 sati iz Buckinghamske palače.


Povorka će oko dva kilometra od palače proći avenijom The Mall, te će preko trga Trafalgar skrenuti u Whitehall, ulicu u kojoj se nalaze brojne državne insitucije te se iz nje ulazi i u ulicu Downing gdje je sjedište brtianskog premijera.


Na putu do opatije povorka će u toj ulici proći i pokraj kenotafa podignutog u čast palim britanskim vojnicima u Prvom svjetskom ratu i potom nastaviti put pokraj sjedišta britanskog parlamenta, parlamentarnom ulicom i trgom, pokraj spomenika ratnog britanskog premijera Winstona Churchilla.
Kralj i kraljica na putu u opatiju vozit će se u modernijoj i udobnijoj kočiji izrađenoj za dijamantni jubilej kraljice Elizabete II u Australiji. Elizabeta ju je prvi put koristila 2014. godine.


Povorku će promatrati tisuće ljudi koji su se od ranih jutarnjih sati počeli okupljeti duž rute, a krunidbu osigurava 11.000 policajaca.


Kruna svetog Edvarda, zlatni, sveti simbol monarhove vlasti koji se koristi samo jednom tijekom vladavine bit će postavljena na Charlesovu glavu u 13 sati uz uzvike “Bože, čuvaj kralja”.


Fanfare će se oglasiti londonskom Westminsterskom opatijom, a svečani plotuni odjeknut će kopnom i morem kako bi obilježili prvu krunidbu britanskog monarha od 1953.  i tek petu od 1838.


Zvona će zvoniti u znak slavlja na crkvama diljem zemlje, prije nego što počne parada tisuća vojnika i konjanika ulicama glavnog grada.


Kralj Karlo i njegova supruga Camilla, koja će biti okrunjena za kraljicu, vratit će se u Buckinghamsku palaču u rijetko korištenoj zlatnoj kočiji koju vuku konji.


Krunidba, tek druga koja se prenosi na televiziji i prva je u boji te prva prenošena internetom, vjerska je potvrda Charlesova uzdizanja na prijestolje.


Karlo (74) je kralj od smrti svoje majke kraljice Elizabete II u rujnu prošle godine, nakon sedam desetljeća prijestolonasljedničkog staža.


Promjene


Veći dio dvosatne anglikanske službe, koju vodi nadbiskup Canterburyja Justin Welby, nalikuje onima za 39 prethodnih monarha okrunjenih u Westminsterskoj opatiji od 1066. godine.


No dok mnogi zamršeni rituali i ceremonije priznavanja Karla kao “neupitnog kralja” svog naroda ostaju, kralj je nastojao osvježiti druge aspekte službe.


Prvi put su tu žene biskupi, a vjerski poglavari britanskih nekršćanskih religija i njihovih keltskih jezika imat će istaknutu ulogu.


Kardinal Vincent Nichols postat će prvi katolički biskup koji će imati formalnu ulogu u krunidbi britanskog monarha od reformacije, kada blagoslovi kralja Karla III tijekom ceremonije u Westminsterskoj opatiji.


Događaju će posvjedočiti papinsko izaslanstvo predvođeno kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom Svete Stolice, prvim papinskim predstavnikom koji sudjeluje na britanskoj krunidbi u gotovo 500 godina.


Kao kralj, Karlo je poglavar Engleske crkve, ali na čelu je vjerski i etnički raznolikije zemlje od one koju je njegova majka naslijedila u sjeni Drugog svjetskog rata.


Nastojao je da kongregacija više od 2000 vjernika na krunidbi bolje odražava britansko društvo, pozivajući obične članove javnosti da sjede uz šefove država i druge kraljevske obitelji.


Novo će biti i da će teme krunidbe odražavati njegov cjeloživotni interes za biološku raznolikost i održivost.


Sezonsko cvijeće i lišće s vjetrovitog otoka Skye u sjeverozapadnoj Škotskoj do Cornwalla na vrhu jugozapadne obale Engleske ispunit će opatiju.


Zabranjena je plastika za jednokratnu upotrebu i cvjetna pjena, a svo će cvijeće biti donirano dobrotvornim organizacijama za pomoć starijima i ugroženima.


Ceremonijalno ruho s prethodnih krunidba ponovno će se koristiti, a ulje za pomazanje bit će vegansko.


Opozicija


Britanski premijer Rishi Sunak opisao je krunidbu kao “ponosan izraz naše povijesti, kulture i tradicije”.


“Trenutak iznimnog nacionalnog ponosa”, rekao je, “živa je demonstracija modernog karaktera naše zemlje i cijenjeni ritual kroz koji se rađa nova era”.


Ali nisu svi uvjereni: ankete pokazuju slabljenje podrške monarhiji, osobito među mlađim ljudima, uz pozive da se ona modernizira ili čak potpuno ukine.


Republikanci koji žele izabranog šefa države obećali su prosvjede s plakatima “Nije moj kralj”.


U inozemstvu, Karlovo doba kao nasljednog monarha i šefa države 14 zemalja Commonwealtha izgleda sve krhkije.


Jamajka i Belize ovog su tjedna dale do znanja da idu prema tome da postanu republike, dok bi Australija, Kanada i drugi mogli naposljetku slijediti njihov primjer.


Britanci koji se bore s rastućim troškovima života u međuvremenu su se zapitali zašto bi porezni obveznici trebali financirati krunidbu, a račun se procjenjuje na više od 100 milijuna funti.


Potpora


Ipak, gomile kraljevskih obožavatelja koje se cijeli tjedan okupljaju u aveniji The Mall ispred Buckinghamske palače ukazuju na to da kraljevska obitelj još uvijek ima središnju ulogu u britanskoj kulturi i povijesti.


Mnogi od njih doputovali su iz inozemstva, naglašavajući netaknutu poziciju kraljevske obitelji kao britanskog vodećeg globalnog brenda.


Krunidba je središnji dio trodnevnih događanja, uključujući koncert u dvorcu Windsor zapadno od Londona u nedjelju navečer.


“To je tako uzbudljivo”, rekla je dobrotvorna radnica Karen Chamberlain, 57, koja je kampirala na odličnom promatračkom mjestu sa sestrom i malim sinom.