Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Klapa Bunari iz Vodica treći put osvojila grand Prix

01.07.2012. 22:00
Klapa Bunari iz Vodica treći put osvojila grand Prix


Festival, kojem su mnogi zamjerili loše ozvučenje, održan je na središnjem pakoštanskom trgu, a u natjecateljskom dijelu nastupilo je 11 klapa iz Zadarske i Šibensko-kninske županije


Klapa Bunari iz Vodica dobitnik je ovogodišnjeg grand Prixa na jubilarnom 5. izdanju Festivala klapa Zadarske i Šibenske županije “Školjka 2012.”. Osim što su uz osvojenih više od 90 bodova osvojili i zlatnu plaketu od strane tročlanog stručnog žirija, ovo im je i treći grand Prix na ovom Festivalu za koji su dobili i statuu školjke kao apsolutni pobjednici natjecanja. Klapa Bunari je peterostruki finalist i superfinalist Omiškog festivala kao i nositelj nagrada s Omiških večeri popularnih i novih skladbi. Nastupila je i na Šibenskoj šansoni, Splitskom festivalu (s Mucalom, Borisom Oštrićem i Igorom Cukrovom), Kaštelima, Baščinskim glasima te u Lisinskom, Ciboni, splitskom i šibenskom HNK-u, kao i na mnogobrojnim klapskim smotrama i raznim manifestacijama. Mišo Kovač, Arsen Dedić, Marko Perković Thompson samo su neki od estradnjaka s kojima su zapjevali Bunari.
Generalna proba za Omiš
Marko Juričev-Martinčev, bas klape Bunari, istaknuo je veliku sreću i zadovoljstvo još jednim osvojenim rand Prixom. Naglasio je kako je klapi nastup na ovom Festivalu savršena generalna proba za Festival dalmatinskih klapa Omiš 2012. koji ih uskoro očekuje.
– Uvijek smo lijepo primljeni ovdje u Pakoštanima i presretni smo zbog već trećeg osvojenog grand Prixa. Svaka osvojena nagrada nam znači jako puno jer je to uvijek poticaj za daljnji rad i djelovanje, pogotovo jer se ubrzo održava omiški festival gdje nastupaju najbolje a capella klape iz cijele Hrvatske, a ova večer nam je jedna prava proba za to natjecanje. Kada se natječete uvijek imate malo i treme, smatramo da bismo još puno bolje zvučali da večer nije bila natjecateljska kazao je Juričev-Martinčev dodajući kako se nadaju dolasku na “Školjku” i iduće godine.
Dubrovčanin Ivo Lise, voditelj ove klape kazao je kako je ova nagrada samo još jedan dokaz kvalitete klape Bunari.
– Festival “Školjka” svake godine dobiva više na kvaliteti, ako izuzmemo financijske poteškoće ove godine. Klapa Bunari i dalje prati svoju tradiciju dobrog zvuka i ide naprijed, a ova nagrada nam je samo još jedna od potvrda da se krećemo u dobrom smjeru, naglasio je dodajući kako je klapa pobjedu ostvarila izvodeći dvije narodne pjesme “Jedno jutro prije zore” u obradi Joška Ćalete te skladbom “Mare moja, moj uzore”.
Loše ozvučenje
Festival, kojem su mnogi zamjerili loše ozvučenje zbog čega klapska pisma nije došla kvalitetno i jednako do svačijeg uha, održao se na središnjem pakoštanskom trgu, a u natjecateljskom dijelu nastupilo je 11 što ženskih, što muških klapa iz Zadarske i Šibensko-kninske županije. Gledatelji su mogli čuti ženske klape Karmel, Kondura, Libar, Oršulice, Rećina i Uzorita te muške klape Kožino, Sukošan, Biograd, Bunari i Fortica. Ove klape odabrane su selekcijom između dvadesetak prijavljenih na Festival. Ovogodišnji Festival posvećen je preminulom Ljubi Stipišiću Delmati, bardu dalmatinske klapske pjesme. Nažalost, iz financijskih razloga, ove godine kao prve tri godine nije održana revijalna večer, ali niti nacionalna natjecateljska večer kakva je održana protekle godine. Organizatori ističu da se nadaju kako će “Školjci” ukoliko se popravi financijska situacija možda već iduće godine vratiti stari sjaj, ali dati joj i malo glamura te Festival organizirati opet u dvije večeri.
Klape je ocjenjivao tročlani žiri u sastavu Ivo Nižić, Mojmir Čačija (predsjednik žirija) i prvi put ove godine Joško Ćaleta. Osim bodovnih ocjena klape će nekoliko dana nakon natjecanja dobiti i pisano mišljenje od svakog člana žirija.
S obzirom da poznata klapa “Pakoštane” trenutačno ne djeluje, a tradicionalno je izvan konkurencije otvarala Festival, ove godine je to umjesto njih učinila dječja klapa “Biokovski slavuji” iz Zagvozda, pobjednici nedavno održanog natjecanja dječjih klapa u Zadru.
U zabavnom dijelu, za vrijeme glasovanja žirija brojne okupljene Pakoštance i njihove goste zabavljala je klapa “Kaleta” iz Zadra, finalisti prošlogodišnje prve večeri te dobitnici prošlogodišnjeg grand Prixa na nacionalnoj večeri.