Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

RAT U UKRAJINI

Kijev: 2 mrtvih, 10 ranjenih u ruskom napadu na Kostjantinivku

Autor: Hina

13.05.2023. 18:42
Kijev: 2 mrtvih, 10 ranjenih u ruskom napadu na Kostjantinivku

Foto: ReutersNajmanje su dvije osobe ubijene, a deset je ranjenih, među kojima djeca, u ruskom napadu na Kostjantinivku, objavio je Kijev o gradu blizu Bahmuta za koji ukrajinske i ruske strane nastavljaju bitku i obje kažu da napreduju.  “U bombardiranju Kostjantinivke, dvije su osobe poginule, a deset je ranjeno”, od kojih su “dvoje maloljetnika od 15 i 16 godina”, objavilo je ukrajinsko državno odvjetništvo u priopćenju na Telegramu.


“Prevezeni su u bolnicu”, dodaje se. Grad Kostjantinivka, koji je imao 70.000 stanovnika prije rata, blizu je bojišnice u Donbasu na istoku Ukrajine, zoni koja je cilj ruskog osvajanja.  Ruska vojska redovito bombardira taj grad.


Foto: Reuters


Obje strane tvrde da napreduju


Kijev i Moskva objavili su ranije u subotu da napreduju u borbama za grad Bahmut koji je poprište najdulje i najkrvavije bitke od početka ruske agresije. Ukrajinska vojska ustvrdila je da “napreduje” oko samog Bahmuta, a Moskva uvjerava da napreduje u samome gradu koji je već uglavnom pod njezinom kontrolom i uvelike razrušen. “Operacija obrane u smjeru Bahmuta nastavlja se. Naši vojnici napreduju u nekim zonama bojišta, a neprijatelj gubi opremu i ljudstvo”, napisao je na Telegramu zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirskij.
U petak je Ukrajina objavila da je napredovala dva kilometra oko Bahmuta, a Moskva je to opovrgnula. Rusko ministarstvo obrane nije komentiralo ukrajinske tvrdnje, no u subotu je priopćilo da ruska vojska nastavlja napredovati u samome Bahmutu. “Jurišne jedinice oslobodile su četvrt u sjeverozapadnom dijelu grada Artjomovska”, priopćilo je rusko ministarstvo obrane koristeći ruski naziv za Bahmut.


Promatrači i stručnjaci dvoje u stratešku važnost pobjede nad Bahmutom za Rusiju no ocjenjuju da je ona simbolička jer bi se osvajanjem toga grada Moskva mogla pohvaliti jednom pobjedom nakon niza ponižavajućih poraza.


Moskva optužuje da se Storm Shadow koristi protiv civila


Kijev s druge strane želi iscrpiti rusku vojsku što je više moguće tako što će prikovati što više boraca za zonu Donbasa kako bi ukrajinska vojska krenula u protuofenzivu kojom nastoji vratiti teritorije koje je Rusija od početka agresije okupirala na istoku i jugu zemlje.


Pripreme za protuofenzivu su “pri kraju”, tvrde ukrajinski dužnosnici.


Moskva je u subotu optužila Kijev da se koristio krstarećim projektilima dugog dometa Storm Shadow, koje mu je isporučila Velika Britanija da bi njime gađao “civilne ciljeve” u regiji Luhansk.


Rusija tvrdi da  tim napadima “ima ranjenih, među kojima šestero djece”.


Foto: Reuters