Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Moderno opremljena

KB Sveti Duh otvorio najsuvremeniju ginekološku salu u Hrvatskoj

Autor: Hina

23.11.2022. 17:52
KB Sveti Duh otvorio najsuvremeniju ginekološku salu u Hrvatskoj

Foto: Jurica Galoić/PIXSELLU KB-u Sveti Duh u srijedu je otvorena nova ginekološka operacijska sala namijenjena u prvom redu minimalno invazivnoj kirurgiji, ali u njoj će se raditi i dijagnostičko-terapijski te kirurški postupci, uključujući i pobačaje koji su od listopada na zahtjev dostupni u toj bolnici.


U opremanje nove sale utrošeno je pet milijuna kuna, a predstojnik Klinike za ginekologiju Ratko Matijević istaknuo je  da je to jedinstvena sala ne samo u Hrvatskoj, nego i u okolnim zemljama.


Opremljena je najmodernijom laparoskopskom opremom za minimalno invazivnu kirurgiju. Liječnik vidi operativno polje kroz optičke instrumente, a iznimno dobra vizualizacija omogućuje precizno operiranje te su sve komande objedinjene na jednom mjestu.


Minimalno invazivna kirurgija
U novoj sali, uz pobačaje, radit će se svi dijagnostičko-terapijski i kirurški postupci, no Matijević ističe da je u prvom redu namijenjena za minimalno invazivnu kirurgiju.


Odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao je kako ne raspolaže podatkom koliko je pobačaja na zahtjev obavljeno u KB Sveti Duh u zadnja dva mjeseca.


“Mogu reći samo da su uslugu pobačaja na zahtjev dobile sve žene koje su je zatražile u ovoj bolnici”, poručio je.


Naime, u toj bolnici medicinska usluga pobačaja na zahtjev bila je nedostupna zbog kolektivnog priziva savjesti od 2015. godine do listopada ove godine.


Danas svaka žena koja zatraži prekid trudnoće, može ga obaviti u ovoj bolnici do 10. tjedna trudnoće, potvrdila je novinarima zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec nakon otvorenja nove integrirane operacijske sale Klinike za ginekologiju i porodništvo.


Pomoćnik ravnateljice KB Sveti Duh Žarko Alfirević rekao je da je sala nazvana po ginekologu Mariju Kerneru, koji je endoskopsku kirurgiju na Svetom Duhu htio podići na razinu internacionalnog centra izvrsnosti.


Centar za planiranje obitelji


Posebna savjetnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković smatra pak da će nova sala pridonijeti poboljšanju dijagnostike i operativnih zahvata na Klinici za ginekologiju koja se proteklih godina neprestano razvija.


Novu salu financijskim sredstvima poduprli su Ministarstvo zdravstva, Grad Zagreb, a dio sredstava namaknula je i sama bolnica. Sala se nalazi u staroj bolničkoj zgradi, s tim da je prostor potpuno preuređen, uključujući zidove i instalacije.


Dolenec je rekla da je  u gradskom proračunu za iduću godinu planirana investicija od dva milijuna kuna u Centar za planiranje obitelji koji će biti sastavni dio Klinike za ginekologiju KB Sveti Duh. Plan je i da bude završen novi zavod za mikrobiologiju u toj bolnici, a počinje i sanacija dijelova bolnice oštećenih u potresu, vrijedna više od 300 milijuna kuna.