Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Srušeni balon

Kanadski istražitelji traže oboreni leteći objekt

Autor: Hina

12.02.2023. 21:03
Kanadski istražitelji traže oboreni leteći objekt

Foto: ReutersKanadski istražitelji traže olupinu letećeg objekta koji je američki borbeni zrakoplov oborio iznad kanadskog teritorija Yukona, izjavio je premijer Justin Trudeau u nedjelju, a američki senator je rekao da se najvjerojatnije radi o balonu sličnom onome srušenog iznad Aljaske.


“Ekipe istražitelja su na terenu, nastoje pronaći i analizirati objekt”, rekao je Trudeau novinarima, no nije dao naznake o kakvom je predmetu riječ, već samo da “predstavlja odgovarajuću prijetnju sigurnosti civilnom zrakoplovstvu”.


“Sigurnost građana je naš glavni prioritet i zato sam donio odluku da se neidentificirani objekt obori”, dodao je.
Sjeverna Amerika je u visokom stupnju pripravnosti u pogledu povrede zračnog prostora nakon što se ranije ovog mjeseca nad Sjedinjenim Američkim Državama pojavio kineski balon.


Kina poriče da je služio za špijunažu i tvrdi da se radi o civilnoj istraživačkoj letjelici te je osudila SAD jer ju je prošle subote oborio.


Najmanje dva druga leteća predmeta su srušena iznad Sjeverne Amerike tijekom vikenda dok su vojni i obavještajni dužnosnici usredotočeni na moguće zračne prijetnje.


Vođa većine u američkom senatu Chuck Schumer je televiziji ABC rekao da američki dužnosnici misle da su oba leteća objekta, od kojih je prvi oboren iznad zaleđenog mora na sjeveru Aljaske u petak, a drugi iznad Yukona u subotu, baloni.


“Vjeruju da su bili (baloni), da, no znatno manji od prvog”, kazao je Schumer, a Bijela kuća je samo rekla da nedavno srušeni predmeti “ne sliče puno” kineskom balonu.


Američki su dužnosnici dva puta u 24 sata zatvorili zračni prostor, a nedugo zatim ga ponovno otvorili. Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo je u nedjelju nakratko zatvorila zračni prostor iznad jezera Michigan.


Američka vojska je u subotu podigla borbene mlazne zrakoplove u saveznoj državi Montani kako bi istražili anomaliju koja se pojavila na radaru.


Zajednička američko-kanadska sjevernoamerička obrambena organizacija NORAD je kasnije objavila da piloti nisu pronašli ništa sumnjivo.