Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

OPASNOST ZA ZDRAVLJE

Kanada stavlja upozorenje na svaku cigaretu

Autor: Hina

01.08.2023. 21:18
Kanada stavlja upozorenje na svaku cigaretu

Foto: Nenad REBERŠAKKanada će biti prva zemlja koja će početi stavljati upozorenja o zdravstvenim opasnostima izravno na svaku cigaretu, u pokušaju da odvrati mlade od pušenja i potakne pušače da prestanu, piše u utorak BBC. Rečenice, na engleskom i francuskom, uključit će upozorenja poput “Cigarete uzrokuju rak” i “Otrov u svakom udisaju”. Nova regulativa stupa na snagu u utorak, a Kanađani će početi viđati ta upozorenja od početka sljedeće godine.


Do srpnja 2024. proizvođači će se morati pobrinuti da upozorenja budu na svim dugačkim cigaretama, a do travnja 2025. morat će ih imati sve vrste cigareta. Rečenice će biti tiskane uz filter, a uključit će i upozorenja o šteti za djecu, za unutarnje organe, te tvrdnje da pušenje uzrokuje impotenciju i leukemiju. Nova pravila, kako je u svibnju objavilo ministarstvo zdravstva Kanade, “praktički će učiniti nemogućim izbjegavanje zdravstvenih upozorenja” na duhanskim proizvodima.


Očekuje se da će druga serija od šest fraza biti otisnuta na cigaretama 2026. Taj je potez dio napora Kanade da smanji upotrebu duhana na manje od 5 posto do 2035. i slijedi nakon 75-dnevnog razdoblja javnih konzultacija koje su pokrenute prošle godine.


pusenje_cigarete_4

Foto: Zvonko KUCELIN