Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PORUKA AMERIČKE POTPREDSJEDNICE

Kamala Harris, nasuprot Trumpu, brani poziciju SAD-a kao globalnog lidera i odanog saveznika

Autor: Hina

16.02.2024. 19:28
Kamala Harris, nasuprot Trumpu, brani poziciju SAD-a kao globalnog lidera i odanog saveznika

Foto: reutersAmerička potpredsjednica Kamala Harris branila je u petak u Muenchenu poziciju SAD-a kao globalnog lidera i uvjeravala saveznike u NATO-u da će biti uz njih, nakon što je favorit za republikansku predsjedničku nominaciju Donald Trump zaprijetio da ih neće braniti pod svaku cijenu.


Otprije poznat po izolacionističkim stavovima i propitivanju uloge NATO-a, Trump je prije tjedan rekao da postane li predsjednik neće štititi članice Saveza koje ne izdvajaju dovoljno za obranu.


Između Trumpa i demokratskog predsjednika Joea Bidena očekuje se tijesna izborna utrka u studenome, pokazuju najnovije ankete.
“Znam da se ljudi u Europi i svijetu pitaju u vezi uloge Amerike kao globalnog lidera”, rekla je Harris na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.


“Vjerujem da je fundamentalni interes Amerikanaca i SAD-a da nastavimo ispunjavati ulogu globalnog lidera”, istaknula je.


Ne spominjući izrijekom Trumpa, rekla je da u Americi postoje neki koji se s time ne slažu i misle da bi se SAD trebao izolirati od svijeta.


“Taj pogled je opasan, destabilizirajući i kratkovidan”, rekla je Harris i dodala da Amerika nije globalni vođa iz altruističkih razloga.


“To održava našu zemlju sigurnom, osigurava radna mjesta, opskrbne lance i otvara nova tržišta za američku robu”, dodala je. “Bilo bi glupo da sve to riskiramo”.


Potvrđujući predanost Amerike NATO-u, Harris je rekla da je Savez “središnja točka našeg pristupa globalnoj sigurnosti”.


“Prije nego što smo predsjednik i ja preuzeli dužnost, neki su dovodili u pitanje NATO sugerirajući da je zastario. Neki su u mojoj zemlji također dovodili u pitanje predanost kolektivnoj obrani i pozivali da se američki vojnici povuku iz Njemačke”, rekla je.


“Zahvaljujući liderstvu SAD-a, NATO je danas jači, ujedinjeniji i učinkovitiji nego ikad prije”.


Harris je rekođer rekla da, otkad je Biden postao predsjednik, europske članice čine iskorake i povećavaju izdvajanje za obranu.


“Kada se Amerika izolira, prijetnje samo rastu. Moramo braniti međunarodne norme i pravila i biti uz svoje saveznike”, istaknula je potpredsjednica SAD-a.