Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

KONFERENCIJA O SIGURNOSTI

Anušić kaže da je Trump "dobronamjerno" potaknuo Europu da jača obranu

Autor: Hina

16.02.2024. 19:09
Anušić kaže da je Trump

Foto: Davor Javorović/Pixsell



Hrvatski ministar obrane Ivan Anušić rekao je u petak da je izjava Donalda Trumpa kako SAD ne bi trebao braniti članice NATO-a pod svaku cijenu bila “dobronamjerna”, jer je potaknula Europu da se počne naoružavati i ozbiljno shvaćati prijetnju Rusije.


Trump, favorit za nominaciju republikanaca na predsjedničkim izborima, rekao je prije tjedan dana da neće od mogućeg napada Rusije štititi saveznice koje za obranu izdvajaju manje od ciljanih dva posto BDP-a.


“Ja tu izjavu shvaćam dobronamjerno, jer smo trebali ranije početi podizati proračune za oružane snage”, izjavio je Anušić novinarima.




“Došla je kao upozorenje europskim čelnicima, koje je stiglo na vrijeme, da vrlo ozbiljnjo shvate opasnost s istoka”, rekao je Anušić koji sudjeluje na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.


Ocijenio je da Europa danas nema dovoljno kapaciteta, ustrajnosti i otpornosti koju Rusija pokazuje u agresiji na Ukrajinu.


Moramo biti dovoljno snažni, spremni, opremljeni, obučeni i naružani kako bi potencijalni napadač shvatio da se napad ne isplati, istaknuo je Anušić.


Govoreći o mogućem ponovnom uvođenju redovnog vojnog roka u Hrvatskoj, ministar je rekao da je prijedlog spreman za predsjednika i premijera koji trebaju donijeti političku odluku.


Nakon što je 2008. godine 90 posto mladića uložilo priziv savjesti i nije išlo u vojsku, Anušić je rekao da se to pravo neće dovoditi u pitanje, nego službu u vojsci treba popularizirati među mladićima i djevojkama.


“To je zadatak oružanih snaga, ministarstva obrane i politike: novi, prihvatljiv model prilahođen današnjim vremenima i okolnostima”, istaknuo je Anušić, dodavši da se zbog financijskih, prostorinih i operativnih razloga vojni rok sigurno neće uvoditi ove godine.


Također je rekao da se premijer i predsjednik trebaju dogovoriti oko kandidata za novog načelnika glavnog stožera, nakon što za dva tjedna istekne mandat admiraju Robertu Hranju.