ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

POROD NA LETU

Kakva priča! Liječnici opisali kako je izgledao porod u vojnom helikopteru

Autor: Barbara Ćalušić

05.09.2023. 21:03
Kakva priča! Liječnici opisali kako je izgledao porod u vojnom helikopteru

Foto: S. DRECHSLERDjevojčica Lara koja je u noći s nedjelje na ponedjeljak rođena u helikopteru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tijekom hitnog zračnog medicinskog leta s otoka Raba u srijedu će zajedno s majkom Marinom Plješa biti otpuštena iz riječkog rodilišta.


Majku i dijete posjetio je i ministar obrane Mario Banožić u društvu satnice dr. Danijele Vrhovski i časničke namjesnice Maje Herceg koje su na 300 metara visine porodile djevojčicu Laru.


– Ovo je bio moj prvi porod u helikopteru, prvi samostalni porod i veliko životno iskustvo.
Dan prije smo prevozili trudnicu koja je imala trudove u razmaku na pet minuta, no stigli smo do bolnice i sve je bilo u redu.Satnica dr. Danijela Vrhovski i časnička namjesnica Maja Herceg / Foto: S. DRECHSLER


Shvatile smo da smo spremne, pripremile smo svu opremu. Iduću noć, opet smo imale sličan poziv i sada smo očekivale da će proći kao dan prije.


No, tijekom leta porod je krenuo i djevojčica je došla na svijet negdje između Omišlja i Rijeke, dakle šest minuta prije slijetanja na Deltu gdje nas je dočekao medicinski tim koji je preuzeo majku, kazala je satnica Vrhovski.


Časnička namjesnica Maja Herceg, inače medicinska sestra, istaknula je kako već sedam godina sudjeluje u timu hitnog medicinskog prijevoza.


– Doktorica i ja smo utrenirane i imamo posebne licence koje obnavljamo da bismo bile spremne za izazove koje nas u našem poslu očekuju.


Ovo iskustvo poroda u helikopteru nećemo zaboraviti do kraja života i sretne smo da smo sve dobro uspjele odraditi, da je s bebom i mamom sve u redu.


Također, jako smo sretne da smo imale priliku obići u rodilištu mamu i bebicu koja se rodile negdje gore visoko u zraku u gluho doba noći, rekla je Herceg.


Čestitkama se pridružio i ministar Banožić, a posebnu zahvalu iskazao je satnici i časničkoj namjesnici na predanom izvršavanju zadaća i obaveza koje su kao djelatnice Hrvatske vojske članice medicinskog tima koji je na usluzi svima kojima je pomoć potrebna.– Djevojčica Lara se rodila u visinama i nadam se da će njezin životni put biti upravo takav, poručio je Banožić.


Predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka doc. dr. Marko Klarić istaknuo je da je porod djeteta u helikopteru proveden prema svim pravilima struke te da su majka i djevojčica u bolnice stigle potpuno zdrave.


Sam porod, prema njegovoj ocjeni, mogao bi se uvrstiti u porode koji su zahtjevni i u kontroliranim bolničkim uvjetima, budući da je Lara velika beba koja rođena s 4.900 grama porođajne težine.


– Porod je provođen jako profesionalno, što nije lako u uvjetima u kojima se odvijao.


Majka i dijete su u rodilište stigli potpuno zdravi, sve je odrađeno dobro te je cijeli tijek nakon poroda prošao uredno. Zahvalio bih se cijelom timu koji je sudjelovao u tom dobro odrađenom poslu.


Naime, naša beba je bila dosta velika, težine 4.900 grama, a to su porodi koji su zahtjevni i u bolničkim uvjetima, a kamoli u helikopteru pri transportu.


Tim više ovaj je porod velik uspjeh budući da je u cijelosti prošao u redu, istaknuo je Klarić ističući kako su porodi u helikopteru izuzetno rijetki, za razliku od poroda u automobilu s kojima se porodničari ipak češće susreću.Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić poručio kako ovaj primjer helikopterske medicinske pomoći još jednom dokazuje kako je u suvremenoj medicini važno brzo djelovati te je izrazio nadu da će ova grana medicinske skrbi u budućnosti biti dodatno prepoznata i valorizirana.


– Svi smo jako sretni i ovo je primjer koji pokazuaje koliko su nam brzina i vrijeme važni.


Što je medicina modernija, što su metode liječenja suvremenije, to je vrijeme dolaska u bolnicu važnije.


Zato se zahvaljujemo vojnom zdravstvenom prijevozu i izvrsnoj suradnji jer nema dana da ne surađujemo.


Nadamo se da će u budućnosti za našu regiju, naše stanovništvo, ali turiste, ovo biti jedna grana koje će biti dodatna prepoznata i valorizirana, zaključio je Ružić.