Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

optužba za korupciju

Još mjesec dana pritvora za bivšu eurozastupnicu

Autor: Hina

22.12.2022. 19:17
Još mjesec dana pritvora za bivšu eurozastupnicu

Foto: ReutersBelgijski sudac odlučio je u četvrtak da će eurozastupnica Eva Kaili ostati u pritvoru još mjesec dana dok se nastavljaju istrage o optužbama za korupciju u slučaju mita koji uključuje domaćina Svjetskog prvenstva Katar, rekli su belgijski tužitelji.


Kaili, koja je ranije ovog mjeseca razriješena dužnosti potpredsjednice Europskog parlamenta, može se žaliti na odluku u roku od 24 sata.


Ona niječe bilo kakvu krivnju i prethodno je preko svog odvjetnika izjavila da je nevina.
Kaili je uhićena 9. prosinca kada je belgijska policija pretragom brojnih adresa pronašla 1,5 milijuna eura u gotovini.


Ubrzo je optužena i od tada je u pritvoru.


Grkinja Eva Kaili, četrdesetčetverogodišnja bivša televizijska voditeljica koja je smijenjena s položaja potpredsjednice Europskog parlamenta nakon policijskih racija prošloga mjeseca, postala je najistaknutije lice korupcijske afere.


Među osumnjičenima su još tri osobe. Partner grčke europarlamentarke, čelnik nevladine organizacije koja je navodno korištena za usmjeravanje mita te bivši europarlamentarac koji je postao lobist. Svi spomenuti su Talijani i uhićeni su.


Njih troje i Kaili optuženi su za korupciju, pranje novca i udruživanje u kriminalnu organizaciju.


Eurozastupnica negira da je primala novac od Katara u zamjenu za utjecaj na odluke koje se tiču te zemlje u Europskom parlamentu.


Katar također poriče optužbe za podmićivanje i upozorava da bi nastavak povezivanja zaljevske zemlje sa skandalom mogao “negativno” utjecati na veze s EU-om i opskrbu plinom.