Četvrtak, 8. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Jaka seizmička aktivnost

Jedno područje Hrvatske posebno ugroženo od potresa

Autor: Portal ZL

17.02.2023. 08:57
Jedno područje Hrvatske posebno ugroženo od potresa

Foto: Goran Kovačić/PIXSELLPotres koji je jučer zatresao Kvarner opet je pobudio zanimanje javnosti za ta nepredvidive, ali i zastrašujuće prirodne pojave.


Siezmolog Snježan Prevolnik gostovao je u Dnevniku Nove TV


“Ovo područje u kojem se dogodilo potres spada u jedno od tri seizmički najaktivnija područja u Hrvatskoj, a maksimalna procijenjena magnituda za njega iznosi 6,5 po Richteru.
U posljednje tri godine svjedoci smo da se aktivnost odvija upravo na onim područjima koja su po karti potresne opasnosti izdvojena kao tri seizmički najaktivnija: šire zagrebačko područje – gdje smo imali jake potrese u Zagrebu i Petrinji, potom Kvarner i Hrvatsko primorje, a područje gdje je seizmička aktivnost najveća je južna Dalmacija.


To je područje gdje se očekuje da se jači potresi češće događaju i ondje je maksimalna magnituda procijenjena na 7,5”, objasnio je seizmolog.


Na kraju razgovora objasnio je da seizmolozi još uvijek ne mogu predvidjeti kada će se potres dogoditi.


“Da bi nešto bilo pouzdan prediktor potresa, mora imati nekakve znanstveno utemeljene pretpostavke i mora funkcionirati u velikoj većini slučajeva. U ovom trenutku seizmologija ne može predvidjeti potres i pitanje je hoće li to ikada moći”.