Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

James Cleverly

Jedino kako se može postići mir u Ukrajini je naoružavati Ukrajince

Autor: Hina

05.02.2023. 14:48
Jedino kako se može postići mir u Ukrajini je naoružavati Ukrajince

Foto: ReutersNaoružavanje Ukrajine kako bi se mogla obraniti od Rusije najbrži je put do postizanja mira, poručio je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly u članku objavljenom u nedjelju.


Cleverly je to napisao u članku za malteške novine uoči posjeta u utorak mediteranskoj zemlji koja je početkom veljače preuzela presjedanje Vijećem sigurnosti UN-a.


“Kao i svi autoritarni vladari, (ruski predsjednik Vladimir) Putin reagira samo na snagu svojih protivnika”, napisao je Cleverly za Times of Malta.
Dodao je kako je oduševljen što su se Njemačka i SAD pridružile Velikoj Britaniji u slanju tenkova Ukrajini.


“Davanje Ukrajincima alata koji su im potrebni da dovrše posao je najbrži — zapravo jedini – put do mira”, napisao je.


Očekuje se da će rat u Ukrajini biti glavna tema posjeta Cleverlyja Malti.


Malta kao članica Europske unije primjenjuje sankcije i pruža humanitarnu pomoć Ukrajini, uključujući lijekove i generatore struje.


Manji broj ukrajinskih vojnika liječi se u malteškim bolnicama.


Druge teme Cleverlyjeva posjeta vjerojatno će biti odnosi Velike Britanije i EU-a, odnosi sa sjevernoafričkim zemljama, pogotovo s Libijom, te pitanje migracija.


Velika Britanija i Malta, bivša britanska kolonija, tradicionalno imaju bliske veze.


Britanci pomažu Malti u područjima poput obuke vojnih časnika, pružanja specijalizirane zdravstvene skrbi i obrazovanja, a najveći broj turista na Malti je iz Velike Britanije koja je i jedan od njenih glavnih trgovačkih partnera.


Međutim, čelnica malteške Komore malih i srednjih poduzeća kazala je prošloga tjedna da je brexit bio “užasno iskustvo za malteška poduzeća”.


“Zbog brexita su se morali mijenjati načini poslovanja, a čak ni za britanske brendove na Malti stvari nisu tako ugodne kao što su bile”, rekla je Abigail Mamo lokalnim medijima.