Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

RAT U UKRAJINI

Je li počela velika ukrajinska ofenziva?

Autor: Hina

05.06.2023. 08:08
Je li počela velika ukrajinska ofenziva?

Foto: ReutersRuske oružane snage odbile su ukrajinsku ofenzivu u smjeru južnog Donjecka, objavilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo obrane. Ukrajina je krenula u ofenzivu sa šest mehaniziranih i dvije tenkovske bojne, objavio je rusko ministarstvo na Telegramu.


“Četvrti lipnja ujutro neprijatelj je pokrenuo veliku ofenzivu u pet sektora bojišnice u smjeru južnog Donjecka”, stoji u objavi.


“Cilj je neprijatelja bio proboj naših obrambenih linija na, po njegovom mišljenju, najranijivijem dijelu bojišnice”, navodi se. “Neprijatelj nije postigao svoje ciljeve, nije imao uspjeha.”
Reuters nije mogao odmah provjeriti ruske navode, a Ukrajina ih nije odmah komentirala.


Rusko ministarstvo objavilo je i video koji, kako kažu, prikazuje nekoliko ukrajinskih oklopnih vozila u plamenu nakon pogotka. Ruske snage ubile su 250 ukrajinskih vojnika i uništile 16 tenkova, borbena vozila i 21 oklopni transporter, izvijestilo je rusko ministarstvo.


Reuters


Na području koje su napale ukrajinske snage nalazi se prema objavi na Telegramu načelnik ruskog vojnog stožera Valerij Gerasimov, zapovjednik ruske vojne operacije u Ukrajini.


“(Gerasimov) je bio na jednom od istaknutih zapovjednih mjesta”, navelo je ministarstvo.


Trenutno nije jasno predstavlja li navodni napad dugoočekivanu ofenzivu kojom Ukrajina želi vratiti teritorij pod ruskom kontrolom. Kijev je u nedjelju pozvao na “tišinu” pred ofenzivu, podsjeća Reuters.


Ukrajina je proteklih tjedana nastojala oslabiti ruske pozicije, a krajem svibnja visoki dužnosnik izjavio je da su već počele preliminarne operacije, poput uništavanja lanaca opskrbe i uništavanja skladišta.


Poljaci u Belgorodu?


U borbama u ruskoj regiji Belgorod na granici s Ukrajinom sudjeluju i poljski plaćenici, izvijestili su u nedjelju poljski mediji.


Reuters


Na strani ukrajinske vojske bori se i “Poljski dobrovoljački odred”, izvijestili su internetski portali Polsatnews.pl i Wprost.pl, pozivajući se na poruke grupe na društvenoj mreži Telegram i na video koji navodno pokazuje plaćenike na putu u Belgorod.


Prema Polsatnewsu, “Poljski dobrovoljački odred” osnovan je u veljači i u početku se borio na strani ukrajinske vojske kao neovisna postrojba sastavljena isključivo od Poljaka. U međuvremenu počeli su surađivati i s “Ruskim doborovoljačkim odredom”.


Portali ne navode koliko Poljaka sudjeluje u borbama.