Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Antikorupciijska akcija

Izgleda da korupcija nije novi pojam u Europskom parlamentu

Autor: Hina

10.12.2022. 21:26
Izgleda da korupcija nije novi pojam u Europskom parlamentu

Foto: ReutersAntikorupcijska akcija belgijske policije u Europskom parlamentu, povezana s Katrom izazvala je u subotu vrlo oštre reakcije u Bruxellesu, gdje su izabrani dužnosnici i nevladine organizacije pozvali na hitnu raspravu o poboljšanju etičkih pravila u ovoj velikoj instituciji Europske unije.


“Ovo nije izolirani incident”, rekli su iz Transparency Internationala. “Parlament već desetljećima tolerira razvoj kulture nedodirljivosti (…) i potpuni izostanak neovisne etičke kontrole”.


Ovakva kontrola unutar institucije je “pogrešna, manjkava”, tvitao je Alberto Alemanno, profesor prava na College of Europe iz Brugesa.
U petak je u Bruxellesu uhićeno pet osoba nakon najmanje 16 pretresa povezanih s istragom o tomu da je jedna zaljevska zemlja platila znatnu svotu u novcu kako bi na taj način utjecala na odluke zastupnika u Europskom parlamentu.


Savezno tužiteljstvo nije imenovalo državu, ali je pravosudni izvor upoznat sa slučajem AFP-u potvrdio da se radi o Katru. O tomu su pisali listovi Le Soir i Knack.


Afera je izbila usred Svjetskoga nogometnog prvenstva 2022. Zemlja koja ga organizira – Katar, mora uložiti golem napor da bi obranila svoju narušenu reputaciju kada je posrijedi poštivanje ljudskih prava, posebice radničkih.


Povrh svega, spis je dobio dodatnu dimenziju kada je potvrđen identitet pete osobe uhićene u petak navečer.


Riječ je o grčkoj europarlamentarki Evi Kaili, 44-godišnjoj bivšoj TV voditeljici koja je postala glavna figura socijaldemokrata u svojoj zemlji. Istodobno je i jedna od 14 potpredsjednika Europskog parlamenta.


Ostali osumnjičenici – Talijani u EP-u


Kaili je po hitnom postupku izbačena iz grčke Socijalističke stranke (Pasok-Kinal). Stranački kolege žele da njihova sugrađanka odustane i od svoje funkcije u Europskom parlamentu.


Grupa socijaldemokrata europske Skupštine najavila je suspenziju “koja odmah stupa na snagu”.


Glasnogovornik ureda saveznog tužitelja izvijestio je da su u subotu u Bruxellesu nastavljena saslušanja petero osumnjičenika.


O mogućem određivanju istražnog zatvora za osumnjičenike istražni sudac odluku mora donijeti u roku od 48 sati nakon uhićenja, odnosno najkasnije do nedjelje navečer, kada je riječ o Evi Kaili.


Istraga belgijskog suca Michela Claisea fokusirana je na istragu o “korupciji” i “pranju novca” zločinačke organizacije, objavilo je tužiteljstvo.


U subotu su belgijske novine L’Echo objavile da je u briselskom domu Eve Kaili otkriveno “nekoliko vreća punih novčanica”.


Policija je nastavila s pretraživanjem, a čini se da je iznenadila i europarlamentarkina oca u čijem je koferu također otkrivena velika količina gotovine.


Prema medijskim informacijama potvrđenim AFP-u, najmanje troje osumnjičenika uhićenih u petak su Talijani ili su talijanskog porijekla: bivši socijalistički zastupnik u Europskom parlamentu Pier-Antonio Panzeri, glavni tajnik Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Luca Visentini te Francesco Giorgi, asistent talijanskog člana Europskog parlamenta iz kluba socijaldemokrata, koji je ujedno i partner Eve Kaili.


“Agresivno lobiranje Katra”


Talijanske novinske agencije pišu da su, osim pet uhićenja u Belgiji, bila i dva uhićenja u Italiji, a riječ je o supruzi i kćeri Pier-Antonija Panzerija.


Poznato je da je Eva Kaili početkom studenoga otputovala u Katar, gdje je u prisutnosti katarskog ministra rada pozitivno govorila o reformama što su ih u ovom sektoru poduzeli emirati.


“Katar je lider u pogledu radničkih prava”, rekla je grčka europarlamentarka 22. studenog za govornicom Europskog parlamenta, a njezina je izjava izazvala komešanje u redovima ljevice.


Francuska zastupnica u Europskom parlamentu Manon Aubry (radikalna ljevica) osudila je u subotu “agresivno lobiranje Katra” te je zatražila raspravu o toj temi sljedeći tjedan u Strasbourgu, gdje se održava plenarna sjednica Parlamenta.


“Učinit ćemo sve što možemo kako bismo surađivali s pravosuđem”, tvitala je predsjednica parlamenta, Maltežanka Roberta Metsola.


Kada je riječ o nastavku istrage, zasad se očekuje analiza računalne opreme i telefona koji su zaplijenjeni u petak.


Policija je zapečatila parlamentarne urede koje su koristili Panzeri i njegovo osoblje. Panzeri je bio zastupnik u Europskom parlamentu od 2004. do 2019.