Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Na prijedlog SAD-a

Iran zbog svoje politike izbačen iz UN-ovog tijela za prava žena

Autor: Hina

14.12.2022. 20:51
Iran zbog svoje politike izbačen iz UN-ovog tijela za prava žena

Foto: ReutersIran je u srijedu izbačen iz tijela Ujedinjenih naroda za prava žena zbog politike koja je suprotna pravima žena i djevojčica, što su ranije predložile SAD zbog brutalne represije prosvjeda koje je potaknula smrt mlade žene u policijskom pritvoru.


Ekonomsko i socijalno vijeće UN-a (ECOSOC), tijelo s 54 člana, usvojilo je rezoluciju koju je izradio SAD, kojom se “Islamska Republika Iran s trenutnim učinkom izbacuje iz Komisije za prava žena, do kraja mandata 2022.-2026”.


Rezoluciju je u srijedu podržalo 29 članica, osam ih je bilo protiv, a 16 suzdržano.
Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je prije glasanja da je uklanjanje Irana ispravna stvar, opisujući članstvo Teherana kao “ružnu mrlju na vjerodostojnosti Komisije”.


Iranski veleposlanik u UN-u Amir Saeid Iravani nazvao je potez SAD-a nezakonitim, poručivši da se Washington ponaša nasilnički.


Komisija za žene ima 45 članova, a sastaje se jednom godišnje s ciljem promicanja rodne jednakosti i osnaživanja žena.


Iran, 17 drugih država i Palestinci tvrdili su u pismu ECOSOC-u u ponedjeljak da će usvajanje rezolucije “nedvojbeno stvoriti nepoželjan presedan koji će u konačnici spriječiti druge države članice s drugačijim kulturama, običajima i tradicijama da doprinesu aktivnostima takvih komisija”.


Samo pet potpisnika pisma trenutno su članovi ECOSOC-a te su imali pravo glasa u srijedu.


Islamska Republika u ponedjeljak je javno objesila muškarca za kojeg su državni mediji rekli da je osuđen za ubojstvo dvojice pripadnika snaga sigurnosti, što je drugo pogubljenje u manje od tjedan dana povezano s prosvjedima protiv iranske teokratske vlasti.


Prosvjedi širom zemlje izbili su prije tri mjeseca nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini u zatvoru moralne policije koja ju je privela zbog navodnog kršenja pravila o pokrivanju glave.


U prosvjedima sudjeluju Iranci iz svih društvenih slojeva, a oni predstavljaju najznačajniji izazov legitimitetu šijitske klerikalne vlasti od islamske revolucije 1979.


Iran je optužio strane neprijatelje i njihove agente za nerede.


Vijeće za ljudska prava UN-a prošloga je mjeseca odlučilo da će imenovati neovisnog istražitelja koji će provesti istragu represije nad prosvjednicima.