Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

JURAJ POJATINA

Inženjer: Propusta je sigurno bilo, dogodio se kolaps najnestabilnijeg elementa krovišta

Autor: Portal Novi list

02.05.2023. 20:55
Inženjer: Propusta je sigurno bilo, dogodio se kolaps najnestabilnijeg elementa krovišta

Foto: Juraj Pojatina / Foto Screenshot N1Skela i dio zgrade Muzeja za umjetnost i obrtu tijekom obnove urušio se u centru Zagreba. Radnici su se razbježali spašavajući se, a na teren je odmah izašla policija. Oštećeno je nekoliko automobila. Srećom, u incidentu nitko nije ozlijeđen.


Juraj Pojatina, diplomirani inženjer građevine iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, u Dnevniku N1 komentirao je današnji incident u Zagrebu i urušavanje dijela zgrade i skele.


“Dogodio se kolaps dijela konstrukcije”


“Dogodio se kolaps dijela konstrukcije koji je pao na skelu pa van gradilišta. Teško je sad govoriti o uzrocima, to će utvrditi inspekcijski nadzor”, rekao je Pojatina.
Dodao je: “Do propusta je sigurno došlo, ali teško je sad govoriti čiji je propust. Htio bih upozoriti da su krovni parapeti, do čijeg je kolapsa došlo, vijenac, i inače jedni od nestabilnijih elemenata na krovištu.


To smo mogli vidjeti i u zagrebačkom potresu kad je mnoštvo vijenaca palo na ulicu.”


Ističe da postoje mjere privremenog pridržavanja takvih elemenata poput vijenca.


“Tko radi taj i griješi”


Pojatina kaže da ne vjeruje da je muzej u lošijem stanju nego se mislilo.


“On je, kao i svaka građevina ovdje, poznatih elemenata i sklopova, radi se o dotrajaloj konstrukciji koju je onda u fazi rekonstrukcije potrebno dodatno osigurati”, rekao je i dodao:


“Tko radi taj i griješi. Situacije kojima svjedočimo, s jedne strane to je pokazatelj propusta, ali isto tako da se radi.


Nakon tog početka obnove kojeg smo dugo čekali, sad smo konačno dočekali u većem zamahu obnovu, posebno javnih zgrada, a nadam se uskoro i stambenih.”


Govoreći o težini obnove u centru glavnog grada uz prometnice, za Dnevnik N1 Pojatina je rekao: “To je izuzetno zahtjevno upravo zbog pitanja sigurnosti.


Ograda je tu postavljena na rubu gradilišta, to je zapravo gradski pojas koji se uzima na privremeno korištenje tako da gradilište može funkcionirati, a postoji prolaz.”