ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Nestabilno vrijeme

I danas vruće, uz upozorenje od toplinskog vala tu je i ono za olujna nevremena

Autor: Portal ZL

21.07.2023. 07:14
I danas vruće, uz upozorenje od toplinskog vala tu je i ono za olujna nevremena

Foto: Arif SitnicaDanas djelomice sunčano i nestabilno. Na zapadu kiša već prijepodne, a od sredine dana pljuskovi i grmljavina u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu. Pritom će pljuskovi lokalno biti izraženi, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar, osobito krajem dana. U Dalmaciji pretežno sunčano, a navečer su na sjevernom dijelu mogući pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jugozapadni i južni vjetar te jugo. Najviša dnevna temperatura između 27 i 32, na Jadranu od 31 do 36 °C.


– Nestabilno će biti i u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje je također vrlo velika vjerojatnost ne samo za neverine i nevere. Zbog toga su stručnjaci DHMZ-a objavili narančasto upozorenje – drugog od tri moguća stupnja. Temperatura zraka ujutro od 15 do 18 °C, uz more 19 do 24 °C, a najviša poslijepodnevna između 30 i 32 °C, u gorju ponegdje malo niža.
Dalmaciji i dalje pretežno sunčano i vruće, uz temperaturu mora oko 27 °C te najvišu temperaturu zraka većinom oko 35 °C, ali osim za toplinski val koji može djelovati na zdravlje, postoje upozorenja i za moguća olujna nevremena navečer na sjevernom dijelu. Na jugu Hrvatske najstabilnije i najsunčanije, ali i najveća opasnost od toplinskog vala jer čak ni noć i jutro neće omogućiti znatnije osvježenje od dnevne vrućine, rekao je Zoran Vakula u prognozi za HRT.


Morske orgulje
No, kako dalje kaže Vakula, barem će za vikend mnogi u unutrašnjosti, uz iznimku onih u Dalmaciji, moći odahnuti od vrućine i velike sparine, koje svima ponovno “prijete” od ponedjeljka.


– U subotu još osobito valja pratiti upozorenja na pljuskove, grmljavinu, tuču i olujna nevremena, koja su moguća ne samo diljem kopnenog područja nego i na sjevernom Jadranu, u noći i prijepodne vjerojatno i dijelu srednjeg. Od nedjelje pak posvuda uz more sunčano, u južnijim krajevima čak i vedro te vruće, u ponedjeljak uz vjerojatno jačanje juga, zaključio je Vakula u vremenskoj prognozi HRT-a.