Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Nagrada za vjernost

Hrvoje Zekanović postaje potpredsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća

Autor: Dražen Ciglenečki

12.01.2024. 08:33
Hrvoje Zekanović postaje potpredsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća

Foto: Davor Kovačević/NLU ponedjeljak započinje s radom Sabor nakon zimske stanke, a ova je sjednica zakazana do 22. ožujka. Znači da bi u Saboru sve moglo normalno funkcionirati još najmanje dva mjeseca i desetak dana. Zato je potrebno i obaviti nužne personalne promjene, Odbor za izbor i imenovanja će ih niz imati na svojoj sjednici u ponedjeljak.


Na dnevnom redu će biti prijedlozi zamjene člana u pet saborskih odbora, a posebno je zanimljiva rošada u Nacionalnom vijeću za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Naime, Hrvoje Zekanović će napredovati, Sabor će ga izabrati za potpredsjednika tijela koje vodi zastupnik Mosta Nikola Grmoja.


Posljedica je to odlaska iz Sabora prijašnjeg potpredsjednika Antikorupcijskog vijeća Damira Habijana. Mjesto aktualnog ministra gospodarstva popunit će njegov kolega iz HDZ-a Nikola Mažar, ali on ipak neće po automatizmu preuzeti i poziciju potpredsjednika. U vladajućoj koaliciji su zaključili da je Zekanović, koji je nešto više od godine dana član Antikorupcijskog vijeća, bolje rješenje.
– Ne može mi nikako čast biti potpredsjednik Grmoji, ali mislim da sam zaslužio postati potpredsjednik. Bio sam najaktivniji član Antikorupcijskog vijeća, nisam samo sjedio tamo, rekao nam je Zekanović.


Možda je ovo njegovo promaknuće potvrda da HDZ ozbiljno računa sa Zekanovićem, zastupnikom Hrvatske demokršćanske stranke, koji je u rujnu 2022. iz oporbe prešao u parlamentarnu većinu. Bez Zekanovića bi HDZ sa svojim koalicijskim partnerima imao u Saboru minimalnih 76 zastupnika, koji bi svi morali uvijek biti prisutni u Saboru kada se glasuje jer bi u suprotnom oporba mogla rušiti kvorum.


Sa Zekanovićem na svojoj strani je HDZ-u ipak bilo lakše održavati većinu. Sada je nagrađen mjestom potpredsjednika Antikorupcijskog vijeća, na čijim je sjednicama uvijek nervirao Grmoju, a iznenađenje će biti ako ga HDZ ne stavi na listu za izbore za Sabor.


HDS-ov predsjednik Goran Dodig je već u nekoliko uzastopnih izbora na HDZ-ovoj listi ušao u Sabor, ali on se bliži 77. godini.