Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Globalna mreža

Danas se obilježava 30 godina interneta u Hrvatskoj

Autor: Hina

17.11.2022. 13:24
Danas se obilježava 30 godina interneta u Hrvatskoj

Foto: PexelsPrije točno 30 godina u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu službeno je puštena u rad hrvatska akademska i istraživačka računalno komunikacijska mreža utemeljena na internetskom protokolu i njezina poveznica na globalnu mrežu internet čime je i službeno započelo doba interneta u Hrvatskoj.


Internetska veza Hrvatske sa svijetom bila je veza prema Sveučilištu u Beču a uspostavljena u sklopu projekta izgradnje nacionalne akademske mreže – Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNET, ističe se u priopćenju.


Projekt je pokrenulo tadašnje Ministarstvo znanosti, tehnologije i informatike u listopadu 1991. uz neposrednu potporu Branka Jerena, tada zamjenika ministra znanosti, tehnologije i informatike, kasnije ministra znanosti i rektora Sveučilišta u Zagrebu.


Omogućena komunikacija
U jesen 1991. formiran je Odbor za akademsku mrežu kojeg je vodio Predrag Pale s tadašnjeg Elektrotehničkog fakulteta (danas FER) Sveučilišta u Zagrebu. Cilj Odbora je bio organiziranje mreže koja će omogućiti komunikaciju svakom znanstvenom radniku ili studentu sa svim znanstvenim radnicima u Hrvatskoj i cijelom svijetu.


Ideja o stvaranju zajedničke nacionalne računalno-komunikacijske infrastrukture i uvođenja interneta u Hrvatskoj počela se realizirati 1991. u Sveučilišnom računskom centru Sveučilišta u Zagrebu, kojem je odbor povjerio izgradnju i administriranje mreže i podršku korisnicima, a mreža je dobila i svoje ime: CARNET – Croatian Academic and Research Network (Hrvatska akademska i istraživačka mreža).


Uz izgradnju računalno-komunikacijske mreže koja je povezala gotovo sve akademske ustanove u Hrvatskoj, u ožujku 1993. započela je registracija i rad nacionalne vršne internetske domene .hr.


Prve ustanove koje su bile uključene u nacionalnu akademsku i istraživačku mrežu i koristile međunarodnu internetsku vezu bile su Ekonomski fakultet u Osijeku, Elektrotehnički fakultet u Zagrebu, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, Institut Ruđer Bošković, Ministarstvo znanosti i tehnologije, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu i Tehnički fakultet u Rijeci.


Putem javnog računala u Srcu pristup internetu bio je omogućen i svim građanima Hrvatske.