Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

OTROVNI OBLAK U SLAVONIJI

Zrak zagađen na području Osijeka, mjerenja otkrila prisutnost stirena i etilbenzena

Autor: Hina

05.10.2023. 12:18
Zrak zagađen na području Osijeka, mjerenja otkrila prisutnost stirena i etilbenzena

Foto: Davor Javorović/PIXSELLNakon velikog požara plastike u osječkoj tvrtki “Drava international” mjerenja kvalitete zraka pokazala su povećanu koncentraciju lebdećih čestica i prisutnost stirena i etilbenzena na požarištu i u Antunovcu, dok su drugdje nalazi bili uredni, izvijestila je Civilna zaštita.


Iz Stožera Civilne zaštite u četvrtak su priopćili kako sinoć provedeno mjerenje u Osijeku nije utvrdilo onečišćujuće tvari. Ista situacija je bila u Brijestu, a na samom požarištu i i Antunovcu je oćekivano utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica te prisuttnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena.


Mjerenja u Ernestinovu, Tenji i Ivanovcu su urednih nalaza. S obzirom na širenje dima, mjerenja se nastavljaju i danas, a tijekom popodnevnih sati stižu i dvije mobilne mjerne stanice iz Rijeke, napominju u Stožeru.
Iz osječke Gradske uprave izvijestili su kako je voda iz gradskog vodoopskrbnog sustava zdravstveno ispravna i građani nemaju razloga za zabrinutost u pogledu ispravnosti pitke vode


U priopćenju za javnost ističe se kako osječki “Vodovod”, kao izvor vodoopskrbe za oko 130 tisuća korisnika koristi podzemnu vodu s crpilišta Vinogradi koje se nalazi zapadno od grada Osijeka.


Vodonosni slojevi  su jako dobro zaštićeni od vanjskih utjecaja, a podzemna voda iz zdenaca dubokih od 120 do 150 m zatvorenim sustavom cjevovoda doprema se u Pogon za preradu vode i dalje prema potrošačima. Cijeli vodoopskrbni sustav je zatvoren i stoga nema razloga za zabrinutost glede zagađenja vode za ljudsku potrošnju, napominju u Gradskoj upravi.


Dodaju kako je ispuštanje otpadnih voda iz internog sustava tvrtke “Drava International” u sustav javne odvodnje  privremeno onemogućeno čime je “spriječeno zagađenje vodotoka Drave nizvodno od Osijeka, a isti interni sustav se kontinuirano kontrolira”.


Još jednom naglašavamo kako vodoopskrbni i odvodni sustav osječkog vodovoda nije ugrožen događanjima u Brijestu što potvrđuju i redovne kontrole koje svakodnevno provodimo,  ističu u osječkoj Gradskoj upravi.


One, dodaju, jasno pokazuju kako su svi parametri kvalitete vode u propisanim graničnim vrijednostima zbog čega možemo potvrditi kako našim korisnicima isporučujemo zdravstveno ispravnu pitku vodu te kako naši korisnici nemaju razloga za zabrinutost u pogledu funkcioniranja sustava vodoopskrbe i odvodnje.