Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

BORBA S DIMOM

Požar u Osijeku je pod kontrolom, ali nije ugašen

Autor: Hina

05.10.2023. 08:56
Požar u Osijeku je pod kontrolom, ali nije ugašen

Foto: Borna Jaksic/PIXSELLVatrogasci su protekle noći gasili rubna područja požara balirane plastike u osječkoj tvrtki ‘Drava International’ i natapali vodom površine s plastikom, a dosta toga još gori, rekao je u četvrtak zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek.


Kako bi se izvijestili o stanju na terenu požarište će u četvrtak ujutro obići osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.


Veliki požar, koji je u srijedu poslije ponoći, buknuo na otvorenom deponiju plastike osječke tvrtke “Drava international” na izlazu iz Osijeka prema Brijestu lokaliziran je jučer poslijepodne i pod nadzorom je, izvijestila je ranije osječka Gradska uprava.
Veliki broj vatrogasaca na požarištu je proveo u srijedu više od 20 sati.


Photo: Borna jaksic/PIXSELL


“Dosta toga gori još, a smjer vjetra trenutno je nepovoljan za grad Osijek jer sada dim ide prema Osijeku. S obzirom da imamo građevinskih strojeva danas ćemo pokušati zatrpati požarište zemljom, ako nam to temperatura ovdje dopusti.


Noć je prošla mirno i sve je u redu, a vatrogasci su cijelo vrijeme gasili rubna područja”, rekao je jutros zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek Goran Ivković.


Vulin: Požar pod kontrolom, ali nije još ugašen


Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika i načelnik stožera Civilne zaštite, rekao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” da je stanje značajno bolje nego jučer, ima manje vatre, a samim time i dima.


Dosta plastične mase je izgorjelo. Postoji izdimljavanje, ali manjeg intenziteta, dodao je.


Napominje kako su na preporuku zapovjednika JVP-a Gorana Ivkovića pozvane građevinske tvrtke, te su angažirana gradska komunalna poduzeća Vodovod i UNICOM, koji će krenuti sa zatrpavanjem požarom obuhvaćenog područja.


“Vjerujem da će tijekom dana požar biti u potpunosti ugašen. Vjerojatno će kroz nekoliko idući dana biti izdimljavanja”, kaže Vulin.


Što se tiče kvalitete zraka i vode, Vulin je rekao kako jučerašnji podaci govore da u Osijeku nema povećanja vrijednosti niti jedne vrste čestica.


” Mjerenja pokazuju da nema povećanih koncetracija čestica, što možda na prvu djeluje čudno, ali cijelo vrijeme puhao je relativno snažan vjetar prema jugu, i sav dim i čestice nosio južnod od Osijeka, prema naseljima Antunovac, Ernestinovo itd. Sam Grad Osijek nije bio ugrožen”, rekao je Vulin i podsjetio građane da oprez te da ne borave na otvorenom.


Dojava o požaru uskladištene plastike na otvorenom prostoru tvrtke “Drava international” zaprimljena je u srijedu oko 40 minuta poslije ponoći, a u gašenje se uključila profesionalna i dobrovoljna vatrogasna društva. Angažirano je gotovo 200 vatrogasaca s 82 vozila i robotom te sve žurne službe.


Tijekom intervencije ozlijeđena su tri vatrogasca, od kojih jedan teže. Hitno je operiran.


Provedena su i mjerenja kakvoće zraka u Osijeku te prigradskom naselju Brijestu, a županijski i osječki gradski Stožer Civilne zaštite izvijestili su u srijedu navečer da su rezultati mjerenja kakvoće zraka pokazali da nema onečišćenja zraka.


Mjerenje je u Brijestu te na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića provela mobilna ekipa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”.


Uzrok požara za sada nije poznat.