Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

PRAVA ZIMA

Zimski pokrivač u Gorskom kotaru dodatno je podebljan, posvuda ga ima preko pola metra

Autor: Marinko Krmpotić

23.01.2023. 08:08
Zimski pokrivač u Gorskom kotaru dodatno je podebljan, posvuda ga ima preko pola metra

Foto: Marinko Krmpotić/NLUvod u današnji snježni dan koji bi, sudeći po najavama meteorologa, trebao biti najsnježonosniji ove godine, bio je vikend tijekom kojeg su na goranskom području vladale temperature ispod nule stupnjeva Celzija, jaka bura te tim jakim vjetrom nošen snijeg kojeg je možda bilo i manje od očekivanja, ali su na kraju ukupne visine snježnog pokrivača na goranskim mjernim stanicama respektabilne i potvrđuju da je drugi dio siječnja Gorskom kotaru zaista donio pravu zimu.


Konkretno, u 7 sati jučer ujutro najviše je snijega, po tradiciji, bilo u Begovom Razdolju koje je mjerilo 60 centimetara. Crni je Lug imao samo 9 centimetara manje – 52, u Delnicama su zabilježena 43 centimetra, a u Pargu nedaleko od Čabra 41 centimetar. Dakle, posvuda oko pola metra ili nešto više od toga, a to znači – prava zima.


Gdje je najviše padalo, vidi se po podacima o visini novonapadalog snijega pri čemu u toj kategoriji vodi Crni Lug gdje je u noći sa subote na nedjelju palo 35 centimetara, Begovo Razdolje dobilo je 23 nova centimetra, Delnice 21, a Parg kraj Čabra 13.
Na svu sreću većih poteškoća – djelomično i stoga jer su oborine udarile tijekom vikenda – nije bilo, a manjak prometa uvjetovan činjenicom da mnogi nisu radili niti išli u školu pogodovao je djelatnicima zimskih službi koji su na najvećem dijelu goranskih prometnica vrlo dobro obavili posao pa je najveći dio cesta bio prohodan, a – primjerice – stara cesta od Delnica prema Rijeci na znatnom je svom dijelu bila u potpunosti očišćena od snijega i vozilo se po asfaltnom sloju.


I dobro da je tako jer za noć s nedjelje na ponedjeljak, kao i tijekom ponedjeljka, najavljuje nove ozbiljne količine snijega pa je dobro da se za taj novi »bijeli doprinos« napravilo mjesta.


Jučerašnja šetnja ili vožnja delničkim ulicama bila je ugodna i pomalo idilična. Snijeg je povremeno padao nevelikim intenzitezom.


Ljudi su polako počeli izlaziti van i čistiti prostore pred kućom ili zgradom te »otkopavati« automobile, a najviše su u svemu uživala djeca, pogotovo ona najmlađa koja su u idiličnoj snježnoj bjelini najčešće uživala promatrajući okolinu sa saonica koje su vukli njihovi roditelji ili bake i djedovi.


Sve u svemu, lijep snježni dan s pravim zimskim temperaturama i ozračjem kakvo je za svaku pravu zimu i normalno.