Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

PODIZANJE SVIJESTI

Završila nacionalna kampanja "Hrvatska volontira", sudjelovale 152 organizacije s 228 aktivnosti

Autor: Portal ZL

28.05.2024. 20:00
Završila nacionalna kampanja

Foto: Hrvatska volontiraNacionalna kampanja ”Hrvatska volontira” koja se od 22. do 25. svibnja održala diljem Hrvatske, završila je prošle subote. Cilj kampanje bio je usmjeren na podizanje svijesti javnosti o važnosti volontiranja i osobnog angažmana građana u doprinosu vrijednostima Europske unije, uz isticanje ključne uloge volontiranja.


Vrijednosti kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava, ljudska prava i solidarnost, temeljne su vrijednosti Europske unije, a upravo su te vrijednosti dominirale ovogodišnjom kampanjom.


152 organizacije iz čitave Hrvatske su tijekom kampanje provele ukupno 228 aktivnosti u koje su uključile brojne volontere i građane.


Foto: Hrvatska volontira
– Zadnji dan kampanje u Rijeci, Urbani separe, Udruga za razvoj civilnog društva SMART – Volonterski centar Rijeka i Građanska inicijativa Kantrida organizirali su vođenu turu kvartom uz razgovor o mogućnostima oživljavanja riječke rivijere. Šetnja nas je dovela do borove šumice gdje smo nastavili razgovor o tome kako možemo sve brinuti o svojem kvartu, s fokusom na volontiranje, aktivne građanke i građane i na Kantridu, nakon čega smo izrađivali izrade eko-bombica koje čiste more te očistili plažu. Pridružile su nam se i volonterke Volonterskog kluba Vitamin V, Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka. Aktivnost je promovirala volontiranje i aktivno građanstvo, a volonteri su naglasili važnost slobode okupljanja, aktivnog sudjelovanja i solidarnosti, poručila je Marta Hauser iz Udruge SMART – Volonterskog centra Rijeka, koja je iznimno zadovoljna brojem volontera sa šireg riječkog područja.


Antonia Matković Puljek, iz Regionalnog volonterskog centra Split, iskazala je veliko zadovoljstvo brojem uključenih volontera u Splitu i okolici, ali i na uključivanju korporativnog sektora u volonterske aktivnosti. Tu je posebno istaknula suradnju Udruge Srce i OTP banke kroz projekt ‘Ekologija i specifičnosti života i njegovih oblika’ na kojoj su se izrađivali ukrasni predmeti od recikliranih materijala, a sve u službi zaštite prirode. Pohvalila je i ostale aktivnosti, posebice volontere OŠ Lučac, udruge Moje dijete Solin te akciju udruge Franak “Trapula za potrošače” u kojoj su s učenicima Komercijalno – trgovačke škole Split ukazali na brojne marketinške trikove s kojima se potrošači susreću svakodnevno.


Foto: Hrvatska volontira


U Slavoniji su sunčani dani bili idealni za brojne aktivnosti na otvorenom gdje su građani imali priliku prisustvovati šarolikoj ponudi volonterskih i humanitarnih akcija koje pridonose vrijednostima poštivanja ljudskog dostojanstva, solidarnosti i jednakosti.


Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” Orahovica održala je aktivnost na kojoj su volonteri uređivali kamenjar u kojeg su posadili cvijeće i začinsko bilje kod dječjeg vrtića. U ovoj volonterskoj akciji sudjelovali su razni dionici iz zajednice, PO Čačinci, TZP Vrata Papuka i školski volonterski klub „Matoševe pčelice“ OŠ Antuna Gustava Matoša iz Čačinaca. Malo dalje, u Požegi je u centru grada organiziran humanitarni sajam za djecu Marijinih obroka, gdje je svoj buvljak organizirala i Udruga Oppidum. U ovoj humanitarnoj akciji prikupljeni novac doniran je organizaciji Marijini obroci, koja osigurava prehranu djece u školama u nekim od najsiromašnijih država svijeta.


Foto: Hrvatska volontira


Zagrebačka udruga Maštara i volonteri su organizirali druženje sa starijim susjedima na Limunijadi u Domu za starije osobe Trnje. Školarci volonteri obradovali su preko 40 stanara Doma za starije uz pjesmu, društvene igre i opušteno druženje uz razgovor. Ovim međugeneracijskim druženjem promovirane su vrijednosti ljudskog dostojanstva, jednakosti i solidarnosti.


Organizatori kampanje jako su zadovoljni odazivom brojnih organizacija i uključenih volontera. Hrvatski centar za razvoj volonterstva od 2011. godine organizira kampanju ‘Hrvatska volontira’, koja se održava na nacionalnoj razini svake godine. U kampanju se uključuje veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki, koje kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promiču volontiranje.


Foto: Hrvatska volontira


Ovaj program sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Sadržaj ovog članka u isključivoj je odgovornosti Udruge i ne odražava nužno stajalište Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.


Sufinancirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.