Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

VOLONTERSKA AKCIJA

Počinje dvotjedna volonterska akcija "Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!"

Autor: Portal ZL

01.02.2024. 11:45
Počinje dvotjedna volonterska akcija


U sklopu projekta „Val Volonterstva“ osnovana je Mreža školskih volonterskih klubova u koju se uključilo 16 osnovnih i srednjih škola te đačkim domom s područja Zadarske županije. Osnovna svrha Mreže je razmjena ideja te pružanje uzajamne podrške među školskim koordinatorima volontera. Svi uključeni u Mrežu redovno u svojim školama i domovima provode razne volonterske i humanitarne aktivnosti. S ciljem promocije volonterstva u našoj županiji Mreža organizira zajedničku volontersku akciju pod nazivom „Županijom skitamo, jedni drugima čitamo!“.


Navedena akcija ima za cilj poticanje kreativnosti, razumijevanja i zajedništva među učenicima kroz čitanje i dijalog. Stariji učenici će mlađim učenicima i vrtićkoj djeci te korisnicima Doma za odrasle osobe Sv. Frane čitati zanimljive i poučne priče koje su odabrale njihove nastavnice i odgajateljice. Osim samog čitanja, planirane su i kreativne radionice, gdje će sudionici imati priliku izraziti svoje dojmove o pročitanim djelima kroz crtanje, pisanje ili izradu slikovnica i stripova. Aktivnosti će se provoditi od 1. do 14. veljače. Priče će biti inspirirane ljubavlju, ali i ostalim aktualnim temama te prilagođene različitim dobnim skupinama kako bi se stvorilo ugodno iskustvo za sve. Ova manifestacija nije samo prilika za proslavu Valentinova, već i za jačanje veza unutar školske zajednice te promicanje važnosti čitanja i književnosti u obrazovnom procesu.


Također se želi stvoriti poticajno okruženje u kojem će svi sudionici spoznati važnost volonterstva i vršnjačke potpore. Volonterski centar Zadar je 1. svibnja 2023. započeo s provedbom projekta „Val volonterstva“, koji je na Pozivu za prijavu dvogodišnjih programa volonterskih centara za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2023. i 2024. godinu dobio financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Cilj projekta je povećanje broja volontera i koordinatora volontera na području Zadarske županije, edukacija volontera i organizatora volontiranja, promocija Potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje, s naglaskom na volonterske programe podučavanja djece slabijeg imovinskog statusa, razvoj školskih volonterskih klubova i osnivanje mreže školskih volonterskih klubova te inovativnih i inkluzivnih oblika volontiranja. Partneri na projektu su Grad Zadar, Općina Sali, Hrvatski zavod za socijalni rad – Područni ured Zadar, Osnovna škola Šimuna Kožičića Benje, Centar za pružanje usluga u zajednici Zadar i Dom za starije i nemoćne osobe Zadar.