Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

NAPOKON DOGOVOR

Više nema sumnje da je počelo novo razdoblje u odnosima predsjednika i premijera

Autor: Dražen Ciglenečki

08.08.2023. 08:46
Više nema sumnje da je počelo novo razdoblje u odnosima predsjednika i premijera

Foto: Robert Anic/PIXSELL/iStockSada više nema sumnje, započelo je novo razdoblje u odnosima između predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Njih su se dvojica u nedjelju u Sinju ne samo definitivno usuglasila da će brigadni general Ivan Turkalj biti novi ravnatelj VSOA-e nego su se i dogovorili i o dva preostala imenovanja vezana za Oružane snage, koja su, zbog zakonski predviđenih prethodnih internih natječaja, predstavljala problem ministru obrane Mariju Banožiću.


Predsjednik Vlade u ovom je slučaju preuzeo na sebe punu odgovornost za to da će uskoro biti popunjena i mjesta vojnog predstavnika Hrvatske pri NATO-u i EU-u te zamjenika direktora Centra za sigurnosnu suradnju – RACVIAC.


U priopćenju Ureda predsjednika ističe se da je Plenković zajamčio Milanoviću da će Banožić »ispuniti ranije dogovorene i usuglašene prijedloge kandidata te da će se u najbržem mogućem roku provesti procedure predlaganja« ljudi za ove dvije pozicije.
Dakle, premijer je odlučio presjeći u ovoj situaciji i na određen način zaobići svoga ministra, a kako bi ishodio da predsjednik Republike potpiše prijedlog Turkaljevog imenovanja.


Popis imena još ranije dogovorenih obnašatelja niza visokih dužnosti u sustavu Oružanih snaga, koja se također navode u priopćenju Ureda predsjednika, zaokružuje sliku možda prijelomnog događaja u odnosima Milanovića i Plenkovića, između kojih dugo nije bilo nikakve suradnje, nego samo sukoba i vrijeđanja.Danas se više nemogućim ne čini niti njihov sporazum o imenovanju diplomatsko-konzularnih predstavnika ili pak zajedničko sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje se nije sastalo još od studenog 2021.


Privremeno rješenje


Da se na relaciji Pantovčak – Banski dvori nešto mijenja, signalizirala je već odluka predsjednika i premijera da do 10. kolovoza VSOA-om, kao privremeno rješenje, upravlja Ante Kujundžić. No, ta je odluka bila posljedica pregovora potpredsjednika Vlade Tome Medveda i predsjednikovog savjetnika Dragana Lozančića.


Ovaj put su Milanović i Plenković izravno, bez posrednika, do kraja sve precizirali. Nije se to dogodilo na nekakvim formalnim sastancima, nego su u dvama navratima kratko popričali s nogu, prvo u subotu u Kninu, a završno u nedjelju u Sinju.


Ured predsjednika u jučerašnjem je priopćenju čak i priložio tri fotografije predsjednikovog i premijerovog sinjskog razgovora.


– Temeljem ranije postignute suglasnosti o imenovanju čelnika na otvorena i nepopunjena zapovjedna mjesta u Oružanim snagama te nakon razgovora i dogovora predsjednika Republike Zorana Milanovića i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u Sinju, predsjednik Milanović potpisao je odluke o imenovanju i raspoređivanju časnika na dužnosti zapovjednika u Oružanim snagama, izvijestili su s Pantovčaka.


Zatim su u priopćenju pobrojeni svi novi vojni dužnosnici, direktor Glavnog stožera Krešo Tuškan, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta »Dr. Franjo Tuđman« Slaven Zdilar, načelnik Operativne uprave Glavnog stožera Denis Tretinjak, zapovjednik Obalne straže Milan Blažević, načelnik Personalne uprave Glavnog stožera Ivan Zelić, načelnik Uprave za logistiku Glavnog stožera Jozo Matković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Mirko Stošić te zapovjednik Počasno-zaštitne bojne Tihomir Zebec.Potom je u priopćenje stavljena i informacija da je Milanović supotpisao prijedlog ravnatelja VSOA-e Turkalja.


Zatvorena sjednica


Kako nam je rekao predsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Siniša Hajdaš Dončić (SDP), on je za sutra sazvao zatvorenu sjednicu ovog tijela na kojoj će Turkalj biti saslušan.


Zakonska je obveza Odbora dati mišljenje o ravnatelju VSOA-e. Možda je ključan dio priopćenja njegov svršetak, u kojem se Milanović poziva na Plenkovićevo jamstvo iz Sinja da će Banožić »u najbržem mogućem roku« provesti sve potrebne proceduralne predradnje da bi se imenovalo i vojnog predstavnika Hrvatske pri NATO-u i EU-u te zamjenika direktora Centra za sigurnosnu suradnju – RACVIAC.


Plenković je, istina, u Sinju prije razgovora s Milanovićem, izjavio da nema nikakvog kadrovskog paketa, ali je znakovito dodao da će se ostala imenovanja u obrambenom sastavu riješiti paralelno s odlukom o ravnatelju VSOA-e.


Tako je naposljetku i bilo. Premijer je u Sinju novinarima rekao i da je njemu bitna samo VSOA i da osobno nema veze s imenovanjima iz resora ministra obrane. Onda se, međutim, ipak pristao uključiti i u to i, u zamjenu za Milanovićev potpis za Turkalja, uvjerio je predsjednika Republike da će sve biti u redu i s imenovanjima koja su njemu važna.


Ivo Čagalj/PIXSELL


Slunjanin s diplomatskim iskustvom


Ivan Turkalj, novi ravnatelj VSOA-e dolazi s mjesta zapovjednika Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga. Prije toga je bio zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta »Dr. Franjo Tuđman«, a ima i diplomatsko iskustvo budući da je od 2012. do 2016. vodio Ured vojnog predstavnika Hrvatske pri NATO savezu u Bruxellesu.


Rođeni Slunjanin završio je 1990. u JNA Vojnu akademiju kopnene vojske, a u listopadu 1991. priključio se Zboru narodne garde Hrvatske. Kao zapovjednik 38. inženjerijske brigade prošao je ratišta u Slavoniji, Dalmaciji, na Baniji i Kordunu.


Pred Turkaljem je sada vrlo zahtjevna zadaća ponovo učiniti VSOA-u kredibilnom sigurnosnom agencijom. U njoj je, naime, proteklih godina otkriveno više slučajeva financijskih zlouporaba od strane djelatnika, zbog čega su i Milanović i Plenković htjeli razriješiti ravnatelja Ivicu Kindera.


No, zbog nemogućnosti da se ranije dogovore o njegovom nasljedniku, Kinder je svoj drugi četverogodišnji mandat odradio do kraja.