Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

NEMA PAKETA, ALI...

Nešto se u odnosu Pantovčaka i Banskih dvora ipak mijenja

Autor: Dražen Ciglenečki

07.08.2023. 08:08
Nešto se u odnosu Pantovčaka i Banskih dvora ipak mijenja

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELLPremijeru Andreju Plenkoviću i njegovoj Vladi jako je bilo stalo da se prije proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti objavi imenovanje ravnatelja VSOA-e. Zato je premijer poslao predsjedniku Zoranu Milanoviću prijedlog usuglašenog kandidata, a potpredsjednik saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost Mario Kapulica (HDZ) zatražio je da to tijelo da o njemu mišljenje već u prošli petak.


Ali, nije se dogodilo. Milanović nije još potpisao to imenovanje i Siniša Hajdaš Dončić (SDP) nije sazvao sjednicu Odbora kojeg je predsjednik.


– Ne može se sjednica Odbora održati dok nam ne stigne prijedlog ravnatelja VSOA-e, tako da znam koga na nju uopće pozvati, kratko nam je rekao Hajdaš Dončić.


Rok u četvrtak
Rok istječe u četvrtak i nisu velike šanse da će VSOA do tada dobiti ravnatelje. Izvjesnije je produljenje jednomjesečnog mandata Anti Kujundžiću, koji privremeno upravlja ovom sigurnosnom agencijom. Do zapleta je proteklog tjedna došlo jer je Milanović zatražio da se dogovor s VSOA-e proširi i na još neka mjesta u vojnoj hijerarhiji o kojima suodlučuju on i ministar obrane Mario Banožić.


Moglo bi se stoga zaključiti da je sporazum o Kujundžiću bio tek prolazna epizoda i da u odnosima između predsjednika i premijera ipak nema ozbiljnijeg napretka. No, Plenkovićeva jučerašnja naizgled nepopustljiva izjava u Sinju upućuje da se ipak nešto mijenja na relaciji Pantovčak – Banski dvori.


– Mora biti jasno da nema nikakvog paketa. Postoje dvije skupine imenovanja, jedno jedino je vezano za predsjednika Republike i predsjednika Vlade, koji supotpisuju odluku o ravnatelju VSOA-e.


Sva ostala imenovanja koja su u sustavu Oružanih snaga idu po sasvim drugoj proceduri, prijedlog načelnika Glavnog stožera, suglasnost ministra obrane i odluka predsjednika Republike. U sedam godina od kada sam premijer, dok je predsjednica bila Kolinda Grabar-Kitarović i sada Zoran Milanović, ja se nisam bavio tim odlukama. Ne donosi ih Vlada i ja se o njima ne konzultiram, rekao je predsjednik Vlade novinarima.


Još je tvrđe zvučao dio Plenkovićeve izjave da se Milanović ne ponaša sukladno zakonu jer »traži nekakve pakete, a paket može biti samo u njegovoj glavi ili glavi njegovih sugovornika«. Međutim, ključno je u premijerovom istupu ipak bilo nešto drugo.


Interni natječaj


– Za mene je bitna samo VSOA, a sve ostalo paralelno će se riješiti bez ikakvih problema. U konačnici, 90 posto tih imenovanja već jako dugo stoje kod njega za potpis, kazao je Plenković.


Dakle, popunjavanje još nekih pozicija neće biti u paketu s imenovanjem ravnatelja VSOA-e, nego paralelno s njim. Po svemu sudeći, u Vladi ne žele da ispadne da su na određen način politički trgovali s Milanovićem i otuda kategorično odbacivanje takozvanog paketa, ali može se očekivati da će i, primjerice, imenovanje direktora Glavnog stožera uskoro biti obavljeno.


Nadalje, premijer inzistira na tome da nema veze s odlukama ovakvog karaktera, ali priznao je da je upoznat sa sadržajem prijedloga što ih je Banožić prije nekog vremena dostavio Uredu predsjednika.


Doznajemo da je Plenković i u Kninu, prigodom obilježavanja obljetnice Oluje, razmijenio s Milanovićem nekoliko rečenica o ovoj temi i da je o njoj razgovarano i na nekim drugim razinama. Nazočnost predsjednika i premijera u Sinju na Alki također je bila prilika da jedan drugom nešto kažu o ravnatelju VSOA-e i paralelnim imenovanjima.


Plenkovićeva optimistična procjena da će se ona »riješiti bez ikakvih problema«, doznajemo, počiva na činjenici da su predmet spora još samo dva, vojni predstavnik Hrvatske pri NATO-u i jedna nižerangirana vojno-diplomatska dužnost. Razlog je zakonska obveza da se u barem jednom od ta dva slučaja raspiše interni natječaj.


Zato, premda je predsjednik Vlade rekao da misli da će do četvrtka sve biti u redu s novim ravnateljem VSOA-e, možda dođe do kraće odgode. Ovisi to o tome hoće li Milanović do kraja ustrajati da neće supotpisati dokument što mu ga je Plenković poslao dok ne bude formalno odlučeno i tko će biti vojni predstavnik pri NATO-u.