Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

kolekTIRV

VIDEO Severina u novoj kampanji "Ja sam kao ti" podržala transrodne osobe

Autor: Hina/K.E.

22.02.2024. 14:14
VIDEO Severina u novoj kampanji

Foto: Screenshot/kolekTIRVUdruga za promicanje i zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba kolekTIRV predstavila je danas novu kampanju “Ja sam kao ti” s pjevačicom Severinom Vučković u glavnoj ulozi. Na svojim društvenim mrežama podijelila je video koji je snimila s trans ženom Dijanom.


– S ponosom sam se pridružila kampanji udruge kolektirv, čiji cilj je informiranje i osvještavanje javnosti o izazovima s kojima se transrodne osobe susreću u našemu društvu. Znate li da transrodne osobe nemaju pravo na punu zdravstvenu skrb i da terapiju i zahvate koji su im potrebni, često moraju plaćati?


Znate li da (pre)često dobiju odbijenice u potrazi za poslom? Znate li… da transrodne osobe nisu jednake u našem društvu? Znate li kako to počinje, napisala je Severina za kampanju na svom Instagram profilu.


View this post on Instagram

A post shared by Severina (@severina)

Na medijskoj konferenciji predstavljanja kampanje, objavljeni su i rezultati istraživanja Ipsosa o stavovima opće populacije o transrodnim osobama.


Napredak hrvatskog društva


Rezultati istraživanja pokazali su pozitivne promjene te značajnu razinu prihvaćanja transrodnih osoba kod hrvatskih građana. Njih 80 posto izražava pozitivan ili neutralan stav. Gotovo 40 post građana u potpunosti prihvaća transrodnost, smatra ju prirodnom pojavom, jednim od mogućih osjećaja rodne pripadnosti, a samo 11 posto misli da je to bolest koju ne treba prihvaćati i treba ju liječiti.


Više od polovice ispitanika smatra da transrodne osobe trebaju imati pravo odabira spola u osobnim dokumentima, pravo na korištenje toaleta spola u kojem se osoba izjašnjava te zapošljavanja na poslovima koji uključuju direktan rad s djecom.


Istraživanje je pokazalo kako i 40 posto ispitanika podržava pravo na posvajanje djece, a 35 posto operaciju na račun javnog zdravstva.


– Kampanja „Ja sam kao ti“ poziv je na podršku transrodnim osobama u ostvarivanju njihovih prava, s ciljem stvaranja inkluzivnog društva koje uvažava sve različitosti. U sklopu kampanje provedeno je spomenuto istraživanje za koje je bitno naglasiti da nam je dalo puno pozitivnije rezultate nego što smo očekivali, izjavio je izvršni koordinator udruge kolekTIRV Espi Tomičić.


Naglasio je kako im rezultati istraživanja potpuno daju za pravo da transfobnim i homofobnim aktivistima poručiti kako im nije mjesto u tijelima i institucijama koje odlučuju o pravima transrodnih osoba.