Četvrtak, 18. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

POVRATAK ZVIJERI

VIDEO Ris jutros snimljen na Ćićariji! “Bio je miran, nimalo prestrašen”

Autor: Portal NL

10.03.2024. 20:22
VIDEO Ris jutros snimljen na Ćićariji! “Bio je miran, nimalo prestrašen”

Foto: Dražen Mikac

Djelovao je zdrav, mišićav, čist i dobro uhranjen, priča nam Dražen MikacNakon što je Park prirode Učka jučer objavio fotografije risa, snimljene u šumama Ćićarije, Dražen Mikac podijelio je s nama fotografije i video risa, kojeg je jutros snimio neposredno uz cestu na Ćićariji.“Ris je bio miran, nimalo prestrašen, nije bježao. Dok sam tražio mobitel gledali smo se na daljini od približno par metara. Nakon toga je smireno odšetao prema šumi. Djelovao je zdrav, mišićav, čist i dobro uhranjen. Što se spola tiče, ne znam je li bio mužjak ili ženka”, javio je nam je Dražen Mikac.
Podsjetimo, iz Parka prirode Učka ranije su javili kako ris na ovom području nije bio viđen od sredine 1980-ih godina.


“Na snimkama naših kamera, u šumama Ćićarije, nedavno se pojavio – ris!


U evidenciji Javne ustanove Park prirode Učka, koja je osnovana 1999. godine, do sada nisu postojali službeni zapisi o prisutnosti risa na ovom području, a posljednji nalazi datiraju u sredinu 1980-ih godina.


Porast populacije risa u Hrvatskoj i susjednim zemljama rezultat je proaktivnih mjera očuvanja prirode te sustavnog rada na održavanju, povećanju i reintrodukciji jedinki i vrsta koje su od velikog značaja za ekosustav.


Područje Učke i Ćićarije pokazalo se poželjnim staništem za brojne biljne i životinjske vrste, a iskreno se nadamo da će ono uskoro postati dom i ove, strogo zaštićene i iznimno rijetke, ‘velike zvijeri’.


Do tada s veseljem i uzbuđenjem očekujemo nove šetnje i poziranje pred kamerama”, poručili su iz Parka prirode Učka.