Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

VAŽNA PROMJENA

Uskoro u nizu institucija nećemo moći zamijeniti kune za eure

Autor: Hina

15.12.2023. 12:07
Uskoro u nizu institucija nećemo moći zamijeniti kune za eure

Foto: Igor Kralj/PIXSELLOd 1. siječnja 2024. poslovne banke, Financijska agencija (Fina) i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene kune, pa će se tako novčanice i kovanice kune moći zamijeniti isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), podsjetili su u petak iz središnje banke.


“Prilikom zamjene kune u euro u HNB-u neće biti ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za zamjenu. HNB će trajno mijenjati novčanice kune, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno najkasnije do 31. prosinca 2025.”, kažu u HNB-u.


Građani će moći preostale kune zamijeniti osobnim dolaskom na šalter HNB-a na zagrebačkoj adresi Franje Račkoga 5, a iznosi manji od 15.000 kuna moći će se, na osobnu odgovornost, dostaviti na zamjenu i putem poštanskih usluga na adresu HNB, Direkcija za pohranu, obradu i opskrbu gotovim novcem, Trg hrvatskih velikana 3, 10000 Zagreb.
Za zamjenu gotovog novca kune u iznosu od 40.000 kuna i većem, ili u broju kovanica koji je veći od tisuću komada, potrebno je prethodno najaviti svoj dolazak na adresu elektroničke pošte: [email protected], uz navođenje iznosa gotovog novca kune koji se namjerava zamijeniti, izvijestili su iz HNB-a, uz napomenu da će ostali uvjeti zamjene kune u euro u HNB-u biti do kraja ove godine objavljeni na internetskim stranicama te institucije.


U optjecaju još oko 4,66 milijardi kuna


Do 14. prosinca ove godine od 500 milijuna komada novčanica koje su bile polovicom 2022. u optjecaju i pričuvama HNB-a, vraćeno je oko 438,6 milijuna odnosno 88 posto, ali od tri milijarde kovanica u optjecaju vratilo se tek 760,5 milijuna odnosno 25 posto, naveli su iz HNB-a.


Izvijestili su i da je na dan 13. prosinca u optjecaju bilo 4,66 milijardi kuna, što znači da je to preostala količina gotovog novca kune koju građani mogu zamijeniti.


“Ako ovaj podatak o preostaloj vrijednosti kune u optjecaju usporedimo s 14,7 milijardi kuna, koliko je bilo u optjecaju na kraju prošle godine,  riječ je o smanjenju od oko 68 posto. Unatoč tome što se količina gotovog novca smanjuje dosadašnja iskustva zemalja koje su uvele euro pokazuju da se nikada ne zamijeni cjelokupan gotov novac bivše valute”, napomenuli su iz HNB-a.


Podsjetili su i da se, nakon povlačenja, kovanice kune čuvaju u objektu u vojarni Croatia do proteka roka zamjene od tri godine. Novčanice kune se paralelno s povlačenjem iz optjecaja pohranjuju u trezore HNB-a te sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihovog uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak.