Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Izbjegnut rat

Čelnici Gvajane i Venezuele noćas su objavili važan dogovor

Autor: Hina

15.12.2023. 09:14
Čelnici Gvajane i Venezuele noćas su objavili važan dogovor

Foto: ReutersGvajana i Venezuela u četvrtak su se složile da će izbjegavati upotrebu sile i da neće eskalirati napetosti u dugotrajnom sporu oko naftom bogatog područja Esequibo nakon sastanka između šefova svojih država u Saint Vincentu i Grenadinima.


Područje od 160.000 četvornih kilometara općenito se smatra dijelom Gvajane, no posljednjih je godina Venezuela oživjela svoje pretenzije na teritorij i priobalna područja nakon velikih otkrića nafte i plina.


Dvije zemlje su u zajedničkom priopćenju rekle da “neće prijetiti niti koristiti silu jedna protiv druge ni pod kojim okolnostima” i “da će se suzdržati, bilo riječima ili djelima, od eskalacije bilo kakvog sukoba ili neslaganja”.
Napetosti su naglo porasle ovaj mjesec nakon što su glasači na venezuelanskom referendumu podržali potez da područje Esequibo postane nova venezuelanska država i odbacili nadležnost Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji vodi postupak između dviju zemalja.


Spor se dodatno rasplamsao nakon što je venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro prošlog tjedna rekao da će odobriti istraživanje nafte u regiji Esequibo.


Predsjednik Gvajane Irfaan Ali i Maduro sastali su se u četvrtak u zračnoj luci u Kingstownu, zajedno s predstavnicima Karipske političke i gospodarske unije CARICOM, Brazila, Ujedinjenih naroda i Zajednice latinoameričkih i karipskih država.


Sporovi će se rješavati u skladu s međunarodnim pravom, stoji u zajedničkoj izjavi, iako se ističe da Madurova vlada ne priznaje ICJ. Dvije zemlje nastavit će dijalog u Brazilu u iduća tri mjeseca, dodaje se u priopćenju.


Gvajana je rekla da se o njenim granicama ne raspravlja i dovela je u pitanje odaziv na referendum. Politički analitičari u Caracasu rekli su da je glasovanje pokušaj Madura da procijeni podršku svojoj vladi uoči predsjedničkih izbora 2024., a ne uvod u invaziju.