Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

34 C°

SUBVENCIJSKA PREVARA

Uskok traži podatke od ureda europskog tužitelja u slučaju Geodetskog fakulteta

Autor: Hina

12.03.2024. 18:47
Uskok traži podatke od ureda europskog tužitelja u slučaju Geodetskog fakulteta

Foto: Davor Puklavec/PIXSELLUskok je dopisom zatražio od Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj dostavu pravomoćnog rješenja o provođenju istrage te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti u slučaju sumnje na subvencijsku prijevaru na Geodetskom fakultetu.


Uskok je u dopisu zatražio i obavijesti o tome što je predmet daljnje istrage EPPO-a u smislu Uredbe vijeća (EU) od 12. listopada 2017.


Odredbama Uredbe o provedbi pojačane suradnje u vezi s osnivanjem Ureda europskog javnog tužitelja i Zakona o provedbi navedene Uredbe propisana je nadležnost EPPO-a i nacionalnih tijela kaznenog progona. U skladu s navedenim propisima Uskok i nadležna državna odvjetništva razmjenjuju informacije s EPPO-om u Hrvatskoj u svakom predmetu u kojem se ukaže potreba njihove preliminarne evaluacije.
Upravo u cilju ostvarenja preliminarne evaluacije dostupnih i javno objavljenih informacija vezano za određeni predmet, a u skladu s načelom lojalne suradnje EPPO-a i nacionalnih tijela sukladno člancima 25. i 26. Uredbe vijeća (EU) 2017/1939, upućen je navedeni dopis, kažu u Uskoku.


Napominju da se javno objavljene informacije odnose na predmet Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj vezane za priopćenje od 8. studenoga 2023. kada je objavljeno da je EPPO “pokrenuo istragu protiv 29 hrvatskih državljana, koji su danas uhićeni na zahtjev EPPO-a, te jednog trgovačkog društva, zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i zlouporabu u postupku javne nabave na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska)”.


Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je odbacio tumačenja da radi pritisak na Ured europskog tužitelja (EPPO) i na DORH svojim inzistiranjem da se utvrdi u čijoj je nadležnosti istraga o eventualnim zlouporabama na Geodetskom fakultetu, ponovno pozvavši DORH da se očituje.


Oporba proziva premijera da je ušao u sukob s EPPO-om jer se boji uhićenja prije izbora.


Glavna europska tužiteljica Laura Kovesi izjavila je u nedjelju da o nadležnosti Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) ne odlučuju vlada, parlament, političari ni poslovni ljudi već pravosuđe.