Subota, 18. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

i ljevica i desnica

Ujedinjena oporba najavila dvije interpelacije o obnovi

Autor: Hina

16.01.2023. 16:41
Ujedinjena oporba najavila dvije interpelacije o obnovi

Foto: Patrik Macek/PIXSELLUjedinjena oporba, od krajnje ljevice do krajnje desnice, najavila je u ponedjeljak da će se već idući tjedan raspravljati o interpelaciji o obnovi, upućenoj u proceduru još 2021. te ponovno o interpelaciji na istu temu na trogodišnjicu potresa u Zagrebu.


Arsen Bauk (SDP) kazao je nakon sastanka da oporba u iduća dva tjedna ima dva prioriteta – interpelaciju o radu Vlade vezano uz potrese te Zakon o pomorskom dobru.


„Interpelacija o saniranju posljedica potresa i obnove u dnevni red uvrštena je još 2021. i analizirajući je došli smo do zaključka da su svi problemi koji su bili tada još uvijek aktualni, zbog čega je nužno to raspraviti.
Tek sada se pokazuje koliko su naši zaključci iz te interpelacije dobri kada je Vlada odlučila napraviti nešto slično”, kazao je Bauk.


Interpelaciju na dnevni red kane ‘pogurati’ prikupljanjem 30 potpisa, a onu sličnog sadržaja koja je u proceduru upućena u petak na inicijativu GLAS-ove Anke Mrak Taritaš namjeravaju na isti način na dnevni red staviti tako da se o njoj raspravlja na trogodišnjicu potresa u Zagrebu.


Bauk je kazao i da su zaključili da je Zakon o pomorskom dobru koji je pristigao u Sabor toliko loš i štetan da će iskoristiti sve moguće parlamentarne mehanizme kako on ne bi bio prihvaćen ili da ga se prihvati u bitno drugačijem sadržaju od predloženog.


Osim najave kratkoročnih akcija, Bauk je izvijestio da se na sastanku spominjao i opoziv Vlade, ali nije definirano da sada idu s tom inicijativom. Nikola Grmoja (Most) kazao je da će oporba razmotriti koji su još modeli, osim interpelacije, da zbog nepostojeće obnove otvore i pitanje odgovornosti premijera te da se razmišlja o opozivu premijera i Vlade.


Ne mislimo da mi možemo opozvati premijera, jer oni imaju čvrstu, kupljenu većinu, nego je institut opoziva najbrži način da u Hrvatskom saboru raspravimo o ovim problemima, poručio je Grmoja.


Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) istaknula je da je interes oporbe držati obnovu visoko na saborskoj agendi, pogotovo što je država uspjela obnoviti svega šest, a mala zaklada Solidarna s četiri zaposlena deset kuća na potresom pogođenom područjima.