Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

NEZADOVOLJSTVO RASTE

Svinjogojci danas nastavljaju s prosvjedima i najavljuju širenje na cijelu zemlju

Autor: Dražen Katalinić

02.12.2023. 09:32
Svinjogojci danas nastavljaju s prosvjedima i najavljuju širenje na cijelu zemlju

Foto: Borna Jaksic/PIXSELLSvinjogojci koji već deset dana prosvjeduju nezadovoljni Vladinim mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge danas nastavljaju s prosvjedima koje će proširiti na cjelu Hrvatsku. Priključit će im se Sisačko-moslavačka županija, a seljaci bi na ulice trebali izaći i u Drnišu. Osim graničnih prijelaza, planiraju blokirati i autoceste, željezničke pruge i pojedina poduzeća. Istodobno, sindikat policije pozvao je seljake koji prosvjeduju da se suzdrže od radikalnih i štetnih poteza.


Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Bono Tomašević je istaknuo da je suradnja između prosvjednika i policije dosad bila na zavidnom nivou te da se nije dogodio ni jedan incident.


– Stoga apeliram i molim vođe prosvjeda, kao i sve prosvjednike na svim punktovima diljem Slavonije, da se spuste tenzije, te da se ne dopusti poduzimanje bilo kakvih radnji koje bi ugrozile živote i imovinu kako samih prosvjednika, tako i ostalih građana Hrvatske, ali i građana drugih država koji prolaze kroz našu domovinu, poručio je Tomašević prosvjednicima.
Svinjogojci su se, podsjetimo, na nastavak prosvjeda odlučili nakon što im na sastanku održanom u četvrtak u Zagrebu ministrica poljoprivrede Marija Vučković nije udovoljila njihovim zahtjevima – omogućavanje svinjokolje i promet svježim mesom, poručivši im da se strpe do 15. prosinca, kad bi Europska komisija trebala donijeti daljnje odluke po tom pitanju, iako ni sama nije mogla potvrditi datum nakon kojega bi mjere popustile. Pokrovac je rekao i da ministrica tijekom sastanka nije znala odgovore na pitanja koja su joj prosvjednici postavljali te da je rekla da su neki podaci tajni.


– Tko mulja i zašto mulja? Postoji li afrička svinjska kuga ili ne, pita Pokrovac i inzistira na tome da bi se prosvjednicima trebalo pokazati naputke koje je država dobila od Europske komisije.


Pokrovac pritom upozorava da eutanazija svinja nije jedini problem i navodi probleme s poljoprivrednim zemljištem, odnosno s »jednom velikom kompanijom – Fortenovom«. Smatra da će zbog te kompanije hrvatska poljoprivreda i stočarstvo biti u još težem položaju.


– Vidimo gdje ova politika vodi, to nije dobro, kazao je Pokrovac.


Ponovio je poziv ministrici Vučković i poručio da joj i dalje jamči sigurnost, a na pregovore je pozvao i premijera Andreja Plenkovića i rekao da seljacima treba »samo 10 dana da riješe kolinje«.


Pokrovac je pritom prozvao Agicu Ferić, predstavnicu prosvjednika iz druge županije, da je tijekom cijelog sastanka šutjela, a nakon sastanka otišla s vladajućima, što su neki protumačili kao raskol među seljacima, premda prosvjednici to demantiraju.


Istodobno, saborski zastupnici HDZ-a iz Vukovarsko-srijemske županije Nikola Mažar, Josip Šarić i Mladen Karlić poručili su jučer da afrička svinjska kuga nije tema o kojoj bi trebalo politizirati te su pozvali prosvjednike da prekinu s prosvjedom jer je dosadašnji prosvjed donio određeni uspjeh koji se ogleda u tome što su Vlada i Ministarstvo poljoprivreda učinili maksimum napora da se pomogne i obešteti svinjogojce koji su imali gubitak.


Pritom posebno ističu Vladinih 600 eura za kupovinu svinjskih polovica svima koji su stradali zbog afričke svinjske kuge. Ponovili su da Most, Hrvatski suverenisti i Domovinski pokret manipuliraju prosvjednicima u cilju vlastitih političkih probitaka.