Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Međunarodno posvojenje

Što su svjedoci rekli na suđenju Hrvatima u Zambiji? “Jedan detalj nam je pobudio sumnju”

Autor: Portal Novi list

12.01.2023. 19:59
Što su svjedoci rekli na suđenju Hrvatima u Zambiji? “Jedan detalj nam je pobudio sumnju”

Foto: Stringer/PixsellOsmero Hrvata, četiri para, koji se u zatvoru u Zambiji nalaze više od mjesec dana moći će na slobodu nakon što plate jamčevinu, ali ne smiju napuštati zemlju.


Četiri hrvatska para koja su htjela posvojiti djecu iz DR Konga moći će iz pritvora kada plate jamčevinu od 1.000 američkih dolara, ali ne mogu napustiti Zambiju do okončanja postupka, odlučio je sud u četvrtak, prenosi Dnevnik.hr.


Koje uvjete moraju ispuniti?


U istražnom zatvoru nalaze se već mjesec dana zbog sumnji u pokušaj trgovanja djecom i krivotvorenje dokumenata o posvojenju.
Četvero djece cijelo ovo vrijeme smješteno je u ustanovi socijalne skrbi u gradu Ndoli, blizu granice s DR Kongom.


Osim jamčevine, moraju ispuniti još neke uvjete: dodatno za njih trebaju garantirati dvije osobe iz Ndole, trebaju položiti putne isprave i redovito se javljati policiji.


Sljedeće ročište zakazano je za 23. siječnja, a tužiteljstvo za tu raspravu treba dovesti nove svjedoke ako ih ima.


Odvjetnica: Novac neće biti problem


Odvjetnica Sandra Marković koju je angažirala članica obitelji jednog od četiri uhićena para rekla je za Dnevnik.hr kako su sretni zbog ovakve odluke zambijskog suda.


No, poručuje da čeka službene informacije od Ministarstva vanjskih i europskih poslova kako bi mogli planirati daljnje korake.


“Novac u svakom slučaju neće biti problem”, dodala je za Dnevnik.hr.Lokalni zambijski Lusaka Times piše kako su u ovom slučaju svjedočila tri svjedoka pred glavnim sucem Ndole Dominicom Makalichom na sudskom zasjedanju koje je trajalo tri sata.


Prva dva svjedoka iz Spree Guest Housea u Ndoli opisala su sudu kako je u prosincu 2022. godine u ime Hrvata rezervirao sobe u gostinjskoj kući čovjek identificiran samo kao S.B.M.


Prijavili ih djelatnici hotela


Saznalo se da su Hrvate imigracijskom uredu prijavili djelatnici hotela. Bilo im je sumnjivo kada su se bijelci pojavili s četvero djece kongoanskog podrijetla.


Generalna direktorica Spree Guesthousea Estelle Banda rekla je sudu da je nakon što su se četiri para prijavila kasnije otkriveno da svaki ima crno dijete u svojoj sobi.


“Ostali su u kolibi pet dana i kad sam ih odveo natrag u zračnu luku, svaki je nosio po jedno afričko crno dijete. Primijetili smo da imaju djecu tek treći dan kada je jedna od domaćica zatekla uplakanu bebu od godinu i nešto” rekla je Banda.


Banda je dodala da osoblje pansiona nije imalo pojma da su djeca dovedena u njihove prostorije.


Zamjenica službenika za imigraciju međunarodne zračne luke Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli, Mercy Phiri, ispričala je da je 7. prosinca prošle godine dobila informaciju da se radi o Hrvatima koji planiraju napustiti zemlju preko zračne luke.


Zaustavili ih u zračnoj luci


Rekla je da je par imao četvero djece za koje se sumnjalo da su iz Konga, što je navelo njezin odjel da to tretira kao sumnju na trgovinu ljudima.


“Nakon dojave, upozorila sam policajce koji su bili na izlaznoj kabini da znaju za Hrvate koji imaju kongoansku djecu i u 11.30 sati sam obaviještena da su isti ljudi na izlaznoj kabini”, rekla je.


Phiri je rekla da je nakon pregleda putovnica otkriveno da su Hrvati u zemlju ušli kao obični građani, dok su dobiveni podaci pokazali da su djeca ušla preko granice Sakanya.


Dodala je da je optuženi također predočio navodne dokumente o posvajanju koji pokazuju da parovi nisu otišli u Kongo, već su bili u Zambiji.


Upitala ih je kako su posvojili djecu, a da nisu morali putovati u tu zemlju, na što je dobila odgovor da im je kongoanski odvjetnik pomogao da posvoje djecu.