Subota, 15. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

bez napuštanja zemlje

VIDEO Osmero Hrvata izlazi iz zatvora u Zambiji: Moći će se braniti sa slobode

Autor: Hina

12.01.2023. 14:12
VIDEO Osmero Hrvata izlazi iz zatvora u Zambiji: Moći će se braniti sa slobode

Foto: Screenshot/YOUTUBEOsmero Hrvata koji su u Zambiji optuženi za trgovinu ljudima moći će se braniti sa slobode nakon što polože jamčevinu i putne isprave, odlučio je u četvrtak sud u Ndoli. Uz to, morat će se redovito javljati policiji i regulirati svoj boravak u Zambiji, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.


Osmero hrvatskih državljana, koji su već mjesec dana pritvoreni u trećem po veličini zambijskom gradu Ndoli prvi put su se pojavili pred sucem u utorak. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Izjasnili su se da nisu krivi.


Radi se četiri bračna para koja su uhićena početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Njihov branitelj Kelvin Silwimba u utorak je uložio zahtjev da se optužene Hrvate pusti da se brane sa slobode uz jamčevinu.
Državni tužitelj Francis Mulenga usprotivio se tome tvrdeći da postoji opasnost da pobjegnu. Sud je danas, nakon što je saslušao tri svjedokinje, odlučio da se Hrvati mogu braniti sa slobode nakon što ispune tražene uvjete.Na ročištu se danas svjedočile recepcionarka i još jedna djelatnica hotela u Ndoli u kojem su Hrvati odsjeli i govorile o njihovu ponašanju u hotelu i odnosu prema djeci. Treća je svjedokinja službenica bila imigracijske službe u zračnoj luci u Ndoli, mjestu uhićenja, koja je sudu iznijela što se tamo zbivalo.


Službenik hrvatskog veleposlanstva u Južnoj Africi, koje pokriva i Zambiju, posjetio je pritvorene Hrvate nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu, koja sada imaju hrvatske dokumente, a preuzele su ih službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.


Kako javlja HRT  službenik hrvatskog veleposlanstva u Južnoj Africi, koje pokriva i Zambiju, posjetio je pritvorene Hrvate nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu, koja sada imaju hrvatske dokumente, a preuzele su ih službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.


Interes je da se hrvatskim državljanima osiguraju ljudski uvjeti


– Ja sam na izravnoj liniji s našim konzulom koji prati i koji je u sudnici, ročište je započelo sa saslušanjem svjedoka. Trenutno je saslušano dvoje svjedoka iz hotela gdje su bračni parovi odsjeli s djecom i jedna djelatnica sa zračne luke, u ovom trenutku to su najsvježije informacije.


Ono što je naš tu interes i gdje sam ja naravno i molio i ministra vanjskih poslova Zambije i šefa delegacije da se razgovara s povjerenikom za zatvorski sustav i da se našim hrvatskim državljanima osiguraju svi oni uvjeti koji su ljudski, da imaju sve ono što im treba, od hrane, higijenskih uvjeta, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.