Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

ISTRAGA

Sporan račun iz zagrebačkog restorana. Dabro: “Policija me pitala o ručku koji je Šarić platio Šeksu”

Autor: Dražen Ciglenečki

27.02.2024. 21:51
Sporan račun iz zagrebačkog restorana. Dabro: “Policija me pitala o ručku koji je Šarić platio Šeksu”

Foto: PIXSELLPočetkom prosinca u popularnom zagrebačkom restoranu je Vladimir Šeks neplanirano naišao na saborsku zastupnicu Karolinu Vidović Krišto i, prema njezinim tvrdnjama, prijetio joj da će je ušutkati. Zbog toga ga je ona tužila, a Šeksova je verzija da je predsjednici stranke Odlučnost i pravednost samo rekao da će se obračunati s njom jer kontinuirano laže o njemu.


Kako bilo, policija je, ubrzo po ovom bliskom susretu, obavila razgovor s Karolinom Vidović Krišto, koja, kazala nam je, nema od tada povratnu informaciju o statusu svoje tužbe.


Postoji, međutim, još jedan krak ovog slučaja, a policija ga također istražuje. Šeks je u tom restoranu, zajedno s još dvoje ljudi, bio gost saborskog zastupnika i pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Josipa Šarića, koji je i gradonačelnik Otoka u Vukovarsko-srijemskoj županiji.
Čim je objavljena vijest o ovom kasnom ručku i incidentu koji je uslijedio, Šarićev sugrađanin i bivši stranački kolega Josip Dabro, koji je danas šef Domovinskog pokreta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zapitao se na Facebooku je li ga gradonačelnik platio službenom karticom, »koju redovno koristi u privatne svrhe i plaća ručkove stranačkim prijateljima«.


Šarić je naknadno potvrdio da je doista službenom karticom što je posjeduje kao gradonačelnik častio Šeksa, počasnog građanina Otoka, i to sve u skladu s propisima s obzirom na to da raspolaže određenim sredstvima za reprezentaciju.


Odlučio je ipak post festum osobno podmiriti tih 129,60 eura, a Dabri, političkom konkurentu, najavio je tužbu jer mu konstantno narušava ugled. Ali, Dabro nedavno nije dobio policijski poziv zbog toga nego je nadležne zanimao upravo račun na koji je on skrenuo pažnju javnosti.


Modus operandi


– Da, bio sam na policiji i pitali su me o tom računu, odakle mi saznanja da ga je gospodin Šarić platio službenom karticom. Rekao sam im da ga dobro poznajem, surađivao sam s njim niz godina počevši od 2005., te da sam stoga napisao da se nadam da taj račun nije plaćen sredstvima poreznih obveznika grada Otoka.


Ispalo je da jest. Znao sam odmah da je baš tako jer takav je Šarićev modus operandi, neće on ni djeci kupiti sladoled za svoj novac. Uvijek službena kartica, ispričao nam je Dabro.


No, sporan račun u zagrebačkom restoranu je, naglašava, zapravo bio sporedna tema njegovog razgovora u policiji.


– Iskreno, sam račun je kap u moru. Predmet interesa policije je nenamjensko trošenje proračunskog novca unatrag više godina. Riječ je, znači, o puno široj istrazi.


To su vam, tako da kažem, sabrana djela. O detaljima, naravno, ne mogu govoriti, ali, vjerujete mi, jako je ta priča široka. Zato sam i dobio poziv policije kao čovjek koji je dulje vrijeme radio sa Šarićem, zaključuje Dabro.


Nezakonito postupanje


Novinar portala Telegram Drago Hedl još je prije tri godine pisao o navodnom nezakonitom postupanju gradonačelnika Otoka. Tada mu je Nataša Đurović, zamjenica ravnateljice USKOK-a, odgovorila da ovo tijelo provodi tajne izvide o »mogućoj zloupotrebi položaja i ovlasti Josipa Šarića«.


Sumnjičilo ga se također, kako je Hedl doznao, za trošenje na račun gradskog proračuna. Prema njegovim saznanjima, Šarić je u pet godina službenom karticom, u iznosu od 700 tisuća kuna, plaćao »smještaj u luksuznim hotelima, čašćenja u skupim restoranima, kupnju poklona u parfumerijama«.


Svi su ti troškovi vođeni u proračunskoj stavci – izaslanstvo. Nekako u isto vrijeme, tjednik Nacional je objavio da je iz gradskog proračuna Otoka izdvajan i novac za stranačke članarine Šarića i još 13 HDZ-ovaca.


Prošle su tri godine, a USKOK-ovi izvidi nisu ničim rezultirali. Šarić uredno obnaša svoje političke dužnosti, protiv njega nema nikakvog kaznenog postupka.


Možda je slučaj spomenutog restoranskog računa obnovio interes institucija za Šarića i otuda poziv Dabri u policiju. Šarić upravlja Otokom još od razdoblja kada je to bila općina. Sa samo 25 godina izabran je 1993. za načelnika, a na posljednjim lokalnim izborima osvojio je osmi mandat, pobijedivši uvjerljivo već u prvom krugu.


Dragovoljac Domovinskog rata Šarić, dakle, nije neomiljen u svojoj sredini. U političkoj karijeri je bio još i pomoćnik ministra u ministarstvima poljoprivrede te regionalnog razvoja, a u Sabor je prvi put ušao 2020. i to kao zamjena Mariju Banožiću.


Za pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a Gordana Jandrokovića imenovan je 2018., te je na toj dužnosti proveo dvije godine.