Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

SVETA MISA

Skoro tisuću vjernika u Gospiću sudjelovalo na snježnoj Cvjetnici

Autor: Marin Smolčić

24.03.2024. 10:06
Skoro tisuću vjernika u Gospiću sudjelovalo na snježnoj Cvjetnici

Foto: Marin SmolčićCvjetnica je jutros u Gospiću bila ogrnuta plaštom od šest centimetara snijega koji je tijekom svitanja zabijelio grad.


Cvjetna nedjelja započela je tradicionalnim okupljanjem mnoštva vjernika kod kapelice Svetog Ivana Nepomuka. Na spomen dana kada se Isus Krist dragovoljno predao na muku ulaskom u Jeruzalem noseći maslinovu grančicu, danas su vjernici donesli na blagoslov mnoštvo grančica masline, cvjetova i grančica drijena i ostalih vrsta sezonskih cvjetova.

Na okupljanju i blagoslovu našlo se gotovo tisuću ljudi koji su formirali procesiju pjevajući uskrsne pjesme i hodajući gradskim ulicama prema Katedrali Navještenja blažene djevice Marije, na čijem je čelu bio biskupijski kancelar preč. Mišel Grgurić. Dolaskom do katedrale mnogi su vjernici morali ostati vani jer je katedrala i danas bila premala da bi primila sve one koji su željeli svjedočiti koncelebriranoj Svetoj misi Cvjetnice.Odmah nakon svršetka II. Svjetskog rata komunističke vlasti su u Lici zabranile održavanje Cvjetnice, ali su pojedini direktori osnovnih škola umjesto Cvjetnice pokušali nastaviti tradiciju održavanjem Cvjetnog korza, Pozdrava proljeću i sl. Tada su se djeca od I. do IV. razreda odijevala kao cvjetovi i činila skupine maskirane u jaglace, ljubičice, tulipane ili visibabe. Ovaj je pokušaj bio vrlo kratkog vijeka pa su i takva Cvjetna korza bila ubrzo zabranjena.