Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

RAST TROŠKOVA

Saborskim zastupnicima naknade za stanarinu rastu skoro duplo: “Stanodavci nam otkazuju…”

Autor: Dražen Ciglenečki

20.06.2024. 13:42
Saborskim zastupnicima naknade za stanarinu rastu skoro duplo: “Stanodavci nam otkazuju…”

Foto: Patrik Macek/PIXSELLNaknada za najamnine saborskih zastupnika već godinama nije mijenjana, a dosadašnjih 330 eura već odavno ne pokriva realnu cijenu najma stana u metropoli, pa će zastupnici koji stanuju izvan Zagreba dobiti novčanu naknadu od 660 eura


Saborskim zastupnicima već dugo nisu rasle plaće, ali će za one koji imaju pravo na smještaj u Zagrebu za vrijeme zasjedanja barem biti povećan iznos novčane naknade za najamnine.


Sada je to nekadašnjih 2.500 kuna, približno 330 eura, a prijedlog je izmjene Odluke o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela domova i klubova zastupnika, koja se nalazi u dnevnom redu današnje sjednice Odbora za izbor i imenovanja, da u tu svrhu Sabor ubuduće izdvaja maksimalno 600 eura mjesečno po zastupniku.
Pravo na smještaj ostvaruju zastupnici čije je prebivalište najmanje 50 kilometara udaljeno od Zagreba.


S obzirom na to da nema dovoljno državnih stanova za zastupnike koji spadaju u ovu kategoriju, Sabor plaća najam onima koji se smjeste kod privatnog najmodavca. Ugovor uime Sabora zaključuje njegov tajnik, a naknada je limitirana na 2.500 ondašnjih kuna.


Pojedini zastupnici koji su željeli veći komfor sami su plaćali najam povrh ove svote. Međutim, stanje na tržištu nekretnina u Zagrebu takvo je da tih 330 eura danas malo znači i proteklih se tjedana događalo da najmodavac jednostavno otkaže stan zastupniku.


– Bilo je toga i mi smo zato morali reagirati. Zatražili smo od Hrvatske gospodarske komore podatke o tome kako se kreću cijene najma stanova u Zagrebu i to nam je bila podloga za iznos od 600 eura po zastupniku, koji predlažemo. Nismo odokativno došli do tih 600 eura. A, zastupnici koji će htjeti boraviti u nekom boljem stanu, sami će si plaćati najam iznad naknade koju će odrediti Sabor, objasnio nam je jučer predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Pero Ćosić (HDZ).


Ova će promjena povući za sobom još jednu. Postoje u Saboru i zastupnici s prebivalištem udaljenim od Zagreba između 50 i 150 kilometara, ali ne koriste pravo na smještaj u stanovima za službene potrebe ili unajmljenim stanovima. Oni radije svaki dan, tijekom zasjedanja Sabora, putuju u Zagreb. Ti zastupnici imaju prava na podmirenje mjesečnih troškova prijevoza također do 2.500 kuna. Stoga se i za njih predlaže rast te naknade na 600 eura.


– Ima zastupnika koji žive u Varaždinu ili Bjelovaru, a iz nekog im razloga više odgovara putovati u Sabor nego koristiti stan u Zagrebu. Za njih su ekvivalent najamnine za stan troškovi prijevoza, pa će oni u potpunosti pratiti povećanje naknade za stan. Svakodnevni prijevoz u Zagreb koštao ih je značajno više od 330 eura, rekao nam je Ćosić.