Četvrtak, 29. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

zakonska izmjena

Provjeru odluka iz Konga neće obavljati sudovi, nego posvojitelji

Autor: Hina

01.04.2023. 10:40
Provjeru odluka iz Konga neće obavljati sudovi, nego posvojitelji

Foto: Emica Elvedij/PixsellMinistarstvo pravosuđa uputilo je u raspravu zakonske izmjene kojima propisuje da se strane sudske odluke o posvojenju neće priznavati bez dokaza o legalizaciji, piše u subotu Jutarnji list.


Posvojitelj iz Hrvatske koji ubuduće budu željeli posvojiti dijete iz Konga ili bilo koje druge države koja nije potpisnica Konvencije o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, morat će proći bitno složeniju proceduru kako bi im hrvatski sud priznao inozemnu presudu o posvojenju te kako bi posvojena djeca mogla dobiti hrvatsko državljanstvo.


Kako je Jutarnjem listu objašnjeno u Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje je jučer u javnu raspravu uputilo potrebne zakonske izmjene, hrvatski sudovi više neće moći priznati presudu iz tzv. trećih zemalja ako im posvojitelji ne dostave dokaze o legalizaciji koju su ishodili u državi u kojoj su posvajali djecu.
– Posvojitelji trebaju prvo imati pravomoćnu sudsku odluku o posvojenju iz države u kojoj su posvojili djecu, a zatim tu sudsku presudu, kao i sve ostale isprave na temelju kojih je presuda donesena – poput rodnog lista ili izvatka iz matične knjige rođenih – moraju nadovjeriti, odnosno legalizirati sukladno zakonskim odredbama te zemlje – kažu u Ministarstvu pravosuđa i uprave.


Dodaju da provjeru legalnosti strane presude o posvojenju te ostalih isprava neće provoditi hrvatski sud putem međunarodne pravne pomoći, jer to nije praksa u privatnom pravu, već će legalizaciju trebati ishoditi i dokaze o njoj dostaviti sudu sami posvojitelji.


Što će posvojitelji morati konkretno učiniti u Kongu, u Ministarstvu ne mogu precizirati jer im nije poznat kongoanski zakon o legalizaciji u međunarodnom prometu, piše novinarka Jutarnjeg lista Kristina Turčin.