Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

MINISTAR

Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge

15.04.2024. 19:17
Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge

Foto: Patrik Macek/PIXSELLMinistar financija Marko Primorac kazao je pri posjetu graničnom prijelazu Bregana da je tijekom 2023. zaplijenjeno 70 tona duhanskih prerađevina, 8,3 milijuna cigareta, 1100 kilograma droge, a zabilježene je i 39 zapljena oružja te zaustavljeno 1010 osoba koje su pokušale ilegalno prijeći granicu.


Sudjelujući na svečanosti prezentacije prostora ”Napredne obuke carinskih i policijskih službenika u integriranom upravljanju granicom” u organizaciji Ministarstva financija i Ministarstva unutarnjih poslova, Primorac je precizirao da je riječ o investiciji koja vrijedi stotinjak tisuća eura.


”Uloženo je u opremu, inventar i smještajne kapacitete, a radi se o vrlo učinkovitom i dobrom ulaganju koje će postići željene učinke”, ocijenio je Primorac.
Uz Primorca, na Bregani je bio i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović koji je istaknuo da je riječ o novoj kvaliteti koja se na razini Europske unije zove integriranim upravljanjem granica, što znači angažiranje više sastavnica koje imaju jedinstveni cilj sprječavanja krijumčarenja iz države u državu.


”Mene osobito veseli dobra suradnja između carinika i policijskih službenika jer je ta sinergija jamac učinka. Osobe koje se bave krijumčarenjem sve sofisticiranije pristupaju svojim kriminalnim aktivnostima, a jedini efikasan odgovor na to može biti samo naša zajednička suradnja i edukacija”, rekao je.


Božinović: Pakt o migrantima je kompromisno rješenje


Upitan za detalje Pakta o migrantima kojeg je nedavno usvojio Europski parlament, a prema kojem će članice EU dobiti kvote migranta koje trebaju primiti i prema kojem će za svaku osobu koju odbiju morati platiti 20.000 eura, Božinović je rekao da je to kompromisno rješenje na razini EU.


”Kompromis je prije svega namijenjen da se olakša situacija državama koje su na vanjskim granicama EU, a takva i je i Hrvatska. To znači jednu veću solidarnost unutar Europe, država koje su dalje od vanjskih granica, a koje će prihvaćati jedan dio tih migranata ili će u zamjenu za to plaćati otprilike 20.000 eura po migrantu”, kazao je.


Božinović je naglasio da je to ”potpuno suprotno od onoga čime neke političke opcije, pogotovo u predizbornoj kampanji, pokušavaju zavarati javnost da bi mi trebali nekome plaćati”.


”Radi se upravo o suprotnome. Ti novci trebali bi se koristiti da se oni transferiraju prema trećim državama koje bi te migrante prihvaćale i plaćale iz tog novca. Najviše na tome je inzistirala Italija. Ono što je naš specifikum je to da se ništa neće promijeniti u smislu da bi u Hrvatskoj bilo više migranata”, rekao je Božinović.