Petak, 14. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

"I mi smo pravosuđe"

Pravosudni policajci nezadovoljni plaćama, najavljuju veliki prosvjed

Autor: Katarina Ergović

10.05.2023. 22:02
Pravosudni policajci nezadovoljni plaćama, najavljuju veliki prosvjed

Foto: Vedran Karuza/NLPredsjedništvo Sindikata pravosudne policije Hrvatske na sastanku je odlučilo kako će organizirati prosvjed te koristiti sve druge zakonom regulirane akcije kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo. Kao i suci, i pravosudni policajci su nezadovoljni plaćama te traže povećanje koeficijenta od 15% za sve zaposlenike Zatvorskog sustava kao i povećanje koeficijenta od 15% za sve službenike i namještenike pravosudnih tijela.


– Predsjedništvo je na sastanku upoznato da su predstavnici SPPH ministra gos. Malenicu upoznali sa niskim plaćama zaposlenika Zatvorskog sustava i pravosudnih tijela a također i sa pisanim zahtjevom oko povećanje koeficijenata. Bilo kakav odgovor do danas nismo dobili. Ignoriranje svih naših zahtjeva i primjedbi, vezano za niske plaće, rezultiralo je odlukom Predsjedništva o organiziranju prosvjeda i upoznavanju i javnosti o stvarnoj situaciji u Pravosuđu, obrazložio je sindikat.

Veliki prosvjed se najavljuje za 26. svibanj u 15 sati i 30 minuta, na kojem će sudjelovati članovi sindikata, drugi zaposlenici zatvorskog sustava te zaposlenici pravosudnih tijela ispred Ministarstva pravosuđa i uprave te poručiti “I mi smo pravosuđe”.


“Podjela državnih službenika”


Sindikati državnih službenika, čijim su dijelom sindikati pravosudne policije, policijski, carinski, opći sindikat MUP-a te sindikati zaposlenih u vojsci, zaposlenih u poreznoj upravi, zaposlenika državnih službi i kriminalističke policije, uputili su Vladi Republike Hrvatske otvoreno pismo u kojem Vladu prozivaju za ‘sramotan i ponižavajuć postupak podjele među državnim službenicima dodjelom većeg regresa samo članovima reprezentativnih sindikata‘.


– U zadnjih 20 dana možemo čuti putem medija kako je Pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske i sindikata državnih službi započeo pregovore oko visine regresa za 2023. godinu za državne službenike i namještenike. Za nas nereprezentativne sindikate ništa neobično da reprezentativni sindikati u državnim službama pregovaraju sa Pregovaračkim oborom Vlade Republike Hrvatske o visini regresa za 2023. godinu u jednakom iznosu za sve državne službenike i namještenike u državnim službama.Za nas nereprezentativne sindikate neobična je činjenica da reprezentativni sindikati u državnim službama jedini imaju pravo pregovarati sa Pregovaračkim odborom Vlade Republike Hrvatske jer isto predstavlja direktnu diskriminaciju ostalih sindikata što potvrđuje dopis Međunarodne konfederacije sindikata koji je upućen Vladi Republike Hrvatske, navode u otvorenom pismu.


Novi je to udar na hrvatsko pravosuđe te ministra Malenicu nakon što su prije dva dana s “bijelim štrajkom” počeli hrvatski suci.