Srijeda, 19. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

SINDIKAT NEZADOVOLJAN

Počeo postupak koji može dovesti do štrajka u pravosuđu

Autor: Portal ZL

08.05.2023. 16:43
Počeo postupak koji može dovesti do štrajka u pravosuđu

Foto: PixabayU cijeloj zemlji od danas do 19. svibnja trajat će tzv. bijeli štrajk sudaca, odnosno mjere upozorenja kojima se odgađaju sva ročišta na prvostupanjskim sudovima, podsjetila je jučer Udruga hrvatskih sudaca (UHS) nezadovoljna što predloženim izmjenama zakona s Ministarstvom pravosuđa nije dogovorena primjerena visina rasta plaća sudačkih dužnosnika i službenika.


Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i Ministarstvo pravosuđa i uprave nisu na današnjem sastanku nisu postigli dogovor o povećanju plaća službenicima i namještenicima u pravosuđu 400 eura. Stoga, SDLSN RH pokreće postupak mirenja koji može dovesti do štrajka!


– Prošli smo tjedan Ministarstvu pravosuđa i uprave poslali zahtjev za povećanjem plaće 400 eura svim službenicima i namještenicima u pravosudnim tijelima. Danas smo to otvorili na zajedničkom sastanku. Ukazali smo na sve akumulirane probleme, na nepovjerenje prema Ministarstvu koje je odgovorno za ovaj sustav, za sve službenike i namještenike. Može se procijeniti kako druga strana smatra da su naši zahtjevi nerealni, no ono što danas tražimo itekako je realno.
zupanijski sud_sudnica_1


Nakon tri godine ukazivanja na mogućnost da će se dogoditi upravo ovo što se danas događa dobivamo s jedne strane razumijevanje, a s druge strane obećanje da će se to riješiti kroz Zakon o plaćama. Naši ljudi ne mogu to više čekati i od Sindikata očekuju poduzimanje svih akcija i zastupanje njihovih zahtjeva.


Na kraju razgovora zaključili smo da SDLSN RH pokreće postupak mirenja, no dopuštamo da se kroz taj postupak, ipak, za stolom postigne dogovor te da neće biti potrebe za štrajkom, izjavila je, među ostalim, Iva Šušković, predsjednica SDLSN RH, nakon današnjeg sastanka s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom.U već najavljenim najavljenim mjerama upozorenja sudjelovat će više od 70 posto prvostupanjskih sudaca, a imamo i podršku državnih odvjetnika. Napominjemo, hitni predmeti rješavat će se bez odgode, no mjere podrazumijevaju da se neće raditi u e-spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju, niti, primjerice, razvod braka. Obavijesti o odgodi ročišta poslane su svim strankama, ističu iz Udruge hrvatskih sudaca.