Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

NEVRIJEME U HRVATSKOJ

Poplave u više gradova, u Gračacu izlijevanje rijeke Otuče

Autor: ZL

11.12.2022. 08:16
Poplave u više gradova, u Gračacu izlijevanje rijeke Otuče

Foto: Gračac: snimio čitateljRavnateljstvo civilne zaštite objavilo je u subotu upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) zbog mjestimice obilne kiše za područje karlovačke, gospićke i kninske regije.  U Gračacu je zbog kiše došlo i do izlijevanja rijeke Otuče. Čitatelj nam je poslao fotografije poplave u Gračacu te izrazio nezadovoljstvo i zabrinutost trenutnim stanjem. Istu zabrinutost je izrazila i čitateljica za 24sata.


– Kiša pada danima, poplavljene su ulice kroz cijelo mjesto, sustav za slivne vode očito ne funkcioniraju. Vremenska prognoza najavljuje kišu i u narednim danima, dosta mještana je u brigama jer im voda prijeti domovima – ispričala je čitateljica iz Gračaca.

U proteklih 24 sata pale su velike količine oborina na području sliva rijeke Kupe u gornjem toku, primjerice na postaji Crni Lug – NP Risnjak zabilježeno  je čak 198 mm, što je novi apsolutni rekord u dnevnoj količini pale oborine za tu postaju (prethodni rekord iznosio je 192 mm za dan 16. rujna ove godine).


Velike količine kišnih oborina pale su i na Begovo razdolje (139 mm), Gračac (137 mm), Delnice (108 mm). Velike količine zabilježene su i na riječkom području: Kukuljanovo (126 mm), Bakar (78 mm), Rijeka (75 mm).Na području sjeverozapadne Hrvatske palo je nešto manje količine oborina reda veličine 10-20 mm. Najmanje količine kišnih oborina pale su na području istočne Hrvatske i u Dalmaciji (do 10 mm).


Zbog obilnih oborina tijekom subotnje večeri uvedeno je izvanredno stanje obrane od poplava na rijeci Sunji (kod mjesta Sunja) te izvanredne mjere na rijeci Uni (Dvor, Hrvatska Kostajnica), objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a.


– Kiše će kroz dan biti još, prema večeri i snijega, najavili su iz DHMZ-a.