ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

DHMZ upozorava

Stižu nam goleme količine kiše, bujične poplave i snijeg

Autor: ZL

08.12.2022. 17:48
Stižu nam goleme količine kiše, bujične poplave i snijeg

Foto: Filip GotovinaProsinac je već u mnogim krajevima bio vrlo kišovit, lokalno i s grmljavinskim nevremenima, tučom i pijavicama. Najviše je oborine od početka mjeseca palo na dijelu sjevernog Jadrana, primjerice u Krku gdje je oboren apsolutni dnevni maksimum od početka mjerenja, a do četvrtka 8. 12. ujutro već je izmjereno 296 litara po četvornom metru.


Promjenljivo vrijeme nastavlja se i idućih dana zbog premještanja prostrane ciklone koja do nas stiže iz zapadnog Sredozemlja, a čije je porijeklo s Atlantika zbog čega povlači veliku količinu vlage. Sekundarni centar niskog tlaka stvarat će se i nad Jadranom te pojačavati oborinske procese. Sustav će se nad našim područjem zadržavati sve do početka sljedećeg tjedna, javlja N1.


Najviše oborine do kraja tjedna past će na Jadranu i u predjelima uz Jadran, mjestimice i više od 150 mm. Također potkraj subote i u noći na nedjelju počet će pritjecati i znatno hladniji zrak pa će kiša prelaziti u susnježicu i snijeg te se do nedjelje navečer očekuje i stvaranje znatnijeg snježnog pokrivača, ponajprije u gorju (vrlo vjerojatno i više od 20 cm). Snijega će prolazno biti i u nizinama, ponajviše središnje i istočne Hrvatske, ponegdje moguće i uz stvaranje snježnog pokrivača.


Na Jadranu će biti vjetrovito uz jako, ponegdje i olujno jugo koje će već potkraj subote okretati na buru, prvo na sjevernom dijelu.


DHMZ

Hidrološka prognoza do kraja tjedna
Tijekom četvrtka i noći na petak (8.-9.12.2022.) prognozirane su intenzivne i obilne oborine na području srednjeg Jadrana i njegove unutrašnjosti, te je potrebno upozoriti na moguću lokalnu pojava bujičnih i urbanih poplava na navedenim područjima.


Tijekom jutra i prijepodneva u petak (9.12.2022.) se nastavlja intenzivna i obilna oborinska epizoda koja će obilježiti ovaj vikend, prvo na predjelu sjevernog Jadrana, širem području Rijeke i Gorskom kotaru. Kasnije tijekom petka intenzivna i obilna oborina može se očekivati na području gotovo cijelog Jadrana, njegovog zaleđa, Gorskog kotara i Like, što posljedično može izazvati lokalne urbane i bujične poplave, te poplavljivanja krških polja na tim područjima. Posebno valja istaknuti područje Rijeke i šire okolice sa zaleđem gdje možemo očekivati iznimno velike količine oborina.


Takvo stanje i navedeno upozorenje trebalo bi prema danas dostupnim prognozama obilježiti cijeli vikend tijekom koje će obilne oborine ugrožavati cijelo jadransko područje sa zaleđem te Liku i Gorski kotar. Kako povremena kišna razdoblja traju već neko vrijeme, teren je uglavnom zasićen te mu je smanjena mogućnost zadržavanja vode što može dovesti do lakšeg i bržeg tečenja površinskog tečenja, a naročito u urbanim sredinama.


Potrebno je istaknuti i prognozirani porast vodostaja rijeka, kojima će se zbog dosadašnje akumulirane količine oborine povećati dotoci, osim na ranije spomenutom području, i u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj odnosno na slivu Save i jadranskim rijekama.