Srijeda, 17. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

37 C°

PROMJENA U PROMETU

Policija poziva na oprez: obveza vožnje s upaljenim svjetlima završava 31. ožujka

Autor: Vladimir Mrvoš

29.03.2024. 21:55
Policija poziva na oprez: obveza vožnje s upaljenim svjetlima završava 31. ožujka

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELLRIJEKA – U povodu uskrsnih blagdana na području Policijske uprave primorsko-goranske za očekivati je pojačan promet vozila, posebice tijekom poslijepodneva u petak 29. ožujka te poslijepodne i u večernjim satima u ponedjeljak 1. travnja. Radi što bolje protočnosti prometa policija će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a sudionici u prometu pozivaju se na dosljedno poštivanje prometnih pravila i propisa te na međusobno tolerantno ponašanje.


Policija podsjeća vozače da obveza vožnje s upaljenim svjetlima završava s 31. ožujka. Ipak, svjetla se moraju koristiti noću te u slučaju smanjene vidljivosti (magla, kiša, snijeg i sl.). Međutim, bez obzira na zakonske obaveze, vozilo s upaljenim dnevnim ili kratkim svjetlima danju je bolje vidljivo pa je i prometovanje sigurnije. Radi toga iz policije apeliraju na vozače da unatoč prestanku obaveze korištenja dnevnih ili kratkih svjetala danju, od 1. travnja tijekom vožnje na vozilu u slučaju smanjene vidljivosti imaju upaljena svjetla, kako bi bili što uočljiviji drugim sudionicima u prometu te i na taj način doprinijeli vlastitoj sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika u cestovnom prometu.


Vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu, dok vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.