Utorak, 3. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

GREŠKU U POSTUPANJU

Policija nakon brutalnosti nad nedužnim mladićem: “Ispričavamo se”

Autor: Hina

26.10.2022. 11:29
Policija nakon brutalnosti nad nedužnim mladićem: “Ispričavamo se”

Foto: Miranda Cikotić/PIXSELLNačelnik splitsko-dalmatinske policije Slobodan Marendić ispričao se u utorak mladiću nad kojim je policija upotrijebila tzv. sredstva prisile, kada je greškom uhićen iako nije sudjelovao u ranijem napadu navijača na policiju.


“Ispričavam se gospodinu kojem se dogodila ova nemila situacija. Mi smo izvijestili u subotu da se radi o osobi koja je privedena s mjesta događaja, indicije su ukazivale da je sudionik tog napada, međutim, upravo zahvaljujući predanosti i radu policijskih službenika utvrđen je alibi”, kazao je načelnik.


Utvrđen identitet policajca


Dodao je i da će grešku u postupanju policija dodatno istražiti te da je utvrđen identitet policajca sa snimke spornog uhićenja koja je uznemirila javnost. “On je udaljen s dužnosti, a kreće i disciplinski postupak sukladno pravilima koja reguliraju međusobne odnose i način rada policijskih službenika”, kazao je Marendić.
“Službenik je udaljen i ne može više počiniti takvu grešku jer nije u redovima policije dok postupak traje. Sve ostalo ćemo utvrditi, postoje li elementi kaznenog djela. Surađujemo s Državnim odvjetništvom”, rekao je načelnik splitsko-dalmatinske policije, navodeći da ipak ne bi “kalkulirao o sankcijama”.


Policija je u petak navečer u Splitu intervenirala ispred Kluba navijača gdje je veća skupina mladića narušavala javni red i mir, a kada su tamo stigli, policajci su gađani bocama te su pozvali pojačanje kolega iz interventne policije.


Pismo ministru


Navijači su potom i njih gađali bocama i prijetili im razbijenim staklenim bocama, zbog čega je jedan od policajaca iz sigurnosti zapucao tri puta u zrak kako bi odbio napad. Sve je završilo lakšim ozljeđivanjem policajaca i uhićenjima navijača.


Tijekom nedjeljnog popodneva splitska navijačka skupina Torcida poslala je pismo ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, prozvavši policiju i poručivši mu da “obuzda svoje zvijeri pod policijskim značkama”.


U javnosti se pojavila i snimka na kojoj je, tvrde navijači, ali i brojni Splićani uz gradonačelnika Ivicu Puljka, vidljiva policijska brutalnost nad navijačima.