Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

PREMIJER NE KRIJE ZADOVOLJSTVO

Plenković o BDP-u: Cilj Vlade je dizanje standarda građana

Autor: Hina

28.05.2024. 20:32
Plenković o BDP-u: Cilj Vlade je dizanje standarda građana

Foto: D. KOVAČEVIĆPremijer Andrej Plenković u utorak je, komentirajući rast BDP-a u prvom tromjesečju za 3,9 posto, kazao da je zadovoljan rezultatima jer je cilj Vlade dizanje standarda građana i ostvarenje prosječne razvijenosti od 80 do 82 posto u smislu BDP-a per capita na razini Europske unije.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je utorak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju ove godine realno porastao 3,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. To je 13. kvartal zaredom kako gospodarstvo raste, ali sporije nego u posljednjem lanjskom tromjesečju, kada je rast iznosio 4,4 posto.


Plenković je izrazio zadovoljstvo tim podatkom, istaknuvši da je to najviši rast među članicama EU-a i odličan nastavak trenda iz prošle godine.
“Komisija je projicirala rast hrvatskog BDP-a za 3,3 posto, projekcije rasta Vlade i Ministarstva financija su 3,5 posto, dakle ovo je još više, što je sjajno”, ocijenio je Plenković u izjavi novinarima na Akademiji MORH-a.


Dodao je da to potvrđuje da će ispuniti ambiciju iz programa za predstojeće izbore za EU parlament o snažnoj Hrvatskoj, koja će dosegnuti 80 do 82 posto prosječne razvijenosti u smislu BDP-a per capita na razini EU.


“Do sada smo dosegnuli šest članica, prestigli smo Mađarsku i želimo da s ovako dinamičnim rastom to realiziramo u roku kojeg smo sami sebi zacrtali, a to je kraj mandata naše treće Vlade i time podignemo ekonomski i socijalni standard hrvatskih građana i da na određeni način ostvarimo smisao našeg članstva u EU, a to je bolji pravni okvir, dobre zajedničke vrijednosti, više ulaganja, veći gospodarski i socijalni standard hrvatskih građana i veće poduzetničke slobode hrvatskih gospodarstvenika”, istaknuo je.


Gospodarski rast u prvom kvartalu zahvaljuje se ponajviše potrošnji kućanstva, koja je u tom razdoblju porasla 6 posto, kao i bruto investicijama u fiksni kapital, koje su za 10,8 posto više na godišnjoj razini. Potrošnja kućanstva, pak, generirana je rastom plaća.


Odgovarajući na upit novinara hoće li inflacija rasti zbog rasta plaća, Plenković je izrazio zadovoljstvo usporavanjem inflacijskih kretanja te ponovio kako inflacija nije bitnije smanjila rast plaća. “Očekujemo da će i dalje usporavati, a ljudi troše više jer imaju veće plaće. Inflacija nije pojela rast plaća”, poručio je Plenković, dodavši da su prosječne plaće rasle za 77 posto.