ponedjeljak, 15. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

SVEČANA AKADEMIJA

Obilježen Dan Hrvatske vojske, Plenković najavio uvođenje tečajeva vojnih vještina

Autor: Hina

28.05.2024. 19:05
Obilježen Dan Hrvatske vojske, Plenković najavio uvođenje tečajeva vojnih vještina

Foto: Davor KovačevićNa svečanoj akademiji u povodu Dana Hrvatske vojske u utorak je uručeno 150 nagrada i pohvala zaslužnim pripadnicima Oružanih snaga, dok su opremanje, modernizacija i tehnološki razvoj vojske navedeni kao imperativ koji nema alternativu.


“Opremanje, modernizacija i tehnološki razvoj imperativ su koji nema alternativu kako bi Oružane snage bile i dalje suverene u obrani države i njezinih građana. Samo snažna Hrvatska vojska jamac je nacionalne sigurnosti, ali i sredstvo odvraćanja”, rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Tihomir Kundid prije dodjele nagrada.


Također, Oružane snage simbol su zajedništva, snage i borbene moći, ali i oslonac hrvatskom narodu u dramatičnim trenucima tijekom elementarnih nepogoda, dodao je.


Foto: Davor Kovačević
Dan Hrvatske vojske i Dan hrvatske kopnene vojske održavaju se u spomen na prvo postrojavanje pripadnika tadašnjeg Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici na današnji dan prije 33 godine.


Na svečanoj akademiji održanoj u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” predsjednik Republike Zoran Milanović, ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Kundid podijelili su istaknutim pripadnicima Oružanih snaga ukupno 150 nagrada i pohvala. Također, 107 pripadnika Oružanih snaga promaknuto je u čin časnika, dok je njih 155 promaknuto u viši čin.


Milanović: Hrvatskoj trenutno nedostaje između 4 i 4,5 tisuća vojnika


Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović upozorio je na problem nedostatka ljudstva. “U Hrvatskoj imamo više doktora znanosti nego vojnika. Nadalje, imamo manje vojnika nego dočasnika, a kada dodate časnike, vojnici čine jedva jednu trećinu”, kazao je.


Hrvatskoj trenutno nedostaje između 4 i 4,5 tisuća vojnika, ocijenio je Milanović, a da bi se njihov broj povećao, potrebno je najprije definirati stanje u Oružanim snagama.


“Troškovi ustrojavanja i stavljanja u operativnu funkciju takve jedne brigade su enormni, oni nekoliko puta nadmašuju troškove nabavke dvanaest francuskih lovaca. Radi se o šest milijardi eura, kroz nekoliko godina i nekoliko obrambenih proračuna“, rekao je predsjednik.


Osim u ljudstvu, problemi su prisutni i u naoružavanju jer se vojna oprema u svijetu skupo prodaje, a proizvođači se vode isključivo profitom, naglasio je Milanović.


Predsjednik Zoran Milanović/Foto: Davor Kovačević


“Dok god avioni koštaju 100 milijuna dolara po komadu, do tada prave borbene moći neće biti. Ovo je tema za neki drugi razgovor, ali kod nas doma, ne u Bruxellesu ili u Washingtonu”, kazao je,


Vrhovni zapovjednik ustvrdio je da neke stari, što se tiče naoružavanja, više nije moguće kupiti, čak i kad bi Hrvatska imala tri puta više novaca. “Zato što su potrebne drugima, potrebne su Ukrajini kojoj pomažemo na sve moguće načine, mada i tu treba imati mjere i granice i gledati naš interes i što se događa u našem dvorištu, gledati regiju, što govore susjedi i koliko oružja ima u susjedstvu“, naglasio je predsjednik Milanović.


Plenković: Tečajevi vojnih vještina od iduće godine


Premijer Andrej Plenković najavio je uvođenje tečajeva vojnih vještina od iduće godine. “Ispunit ćemo naše izborno obećanje o tome da se organiziraju, već od iduće godine, pravi tečajevi, kako bi jedan veći broj mladih ljudi u Hrvatskoj stekao nužne vojne vještine koje generacije u zadnjih 17-18 godina više ne stječu”, rekao je premijer.


Spomenuti su tečajevi potrebni zbog globalnog sigurnosnog konteksta, napomenuo je Plenković, spomenuvši najprije agresiju Rusije na Ukrajinu.


“Ta je brutalna agresija srušila sva načela međunarodnog poretka, pokazala da za neke međunarodno pravo ne vrijedi te je izazvala ogromne ekonomske, energetske, socijalne i financijske posljedice na sve nas, bez obzira koliko blizu ili daleko bili od Rusije i Ukrajine”, kazao je.


Zbog niza drugih događaja i procesa na globalnoj razini, poput rata između Izraela i Hamasa, propalih država u subsaharskoj Africi i klimatskih promjena, premijer predviđa da će doći do “novih valova nezakonitih migracija koji će imati efekt na našu sigurnost, kao i do novih rasprava u političkom prostoru europskih zemalja”. Zbog toga je važno, rekao je, raditi na jačanju i opremanju hrvatske granične policije.


Premijer Andrej Plenković/Foto: Davor Kovačević


Najavio je ulaganja u ratnu mornaricu te nova ulaganju u kopnenu vojsku. “Nastojat ćemo Hrvatskoj priskrbiti najmodernije suvremeno oružje, kao što su to bacači lansirnih raketa i samohodne haubice, i to iz najrazvijenijih i najsnažnijih saveznica NATO-a i time učiniti iskorake koji će nas dodatno osnažiti”, rekao je.


Ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je da bitke i ratove dobivaju vojnici, stoga oni moraju biti opremljeni, plaćeni i motivirani.


“U tom ćemo smjeru nastaviti i dalje raditi, na osnaživanju i jačanju Hrvatske vojske. Ispred nas je razdoblje u kojem ćemo uskoro dosegnuti razinu ulaganja od 2 posto BDP-a kao što to traže članice NATO saveza. Poručujem da Hrvatska vojska ostaje na liniji gdje je bila i ’90-ih godina, čuvat će hrvatske ljude, narod i državu”, naglasio je ministar.