Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

PREMIJER

Plenković: Nastavljen trend smanjenja inflacije

Autor: Hina

01.02.2024. 14:21
Plenković: Nastavljen trend smanjenja inflacije

Foto: Luka JeličićPredsjednik Vlade Andrej Plenković konstatirao je u četvrtak da podaci DZS-a za siječanj ove godine pokazuju nastavak trenda smanjenja inflacije, dok Vlada uz snažne mjere štiti standard građana.


“Prema prvoj procjeni Državnog zavoda za statistiku (DZS), inflacija je u siječnju usporila na 4,1 posto na godišnjoj razini, što je najniža stopa inflacije još od listopada 2021. Uz snažne mjere Vlade štitimo standard hrvatskih građana i nastavljamo trend smanjenja inflacije”, objavio je predsjednik Vlade na društvenoj mreži X.


DZS je u četvrtak objavio prvu procjenu indeksa potrošačkih cijena, prema kojem je u siječnju 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na siječanj 2023. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec, to jest prosinac prošle godine, pala za 0,4 posto.
Time je rast potrošačkih cijena usporio na godišnjoj razini, s obzirom da je u prosincu 2023. inflacija iznosila 4,5 posto. Stopa od 4,1 posto najniža je stopa inflacije od listopada 2021. godine, kada je iznosila 3,8 posto.


Prema prvoj procjeni koju je danas objavio Eurostat, pak, godišnja stopa inflacije u siječnju mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u Hrvatskoj je iznosila 4,8 posto, dok je na mjesečnoj razini, u odnosu na prosinac 2023., pala za 0,3 posto.


U cijeloj eurozoni prosječna godišnja stopa inflacije u siječnju iznosila je 2,8 posto. Višu stopu inflacije od Hrvatske imala je samo Estonija, pet posto.