Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PREDSJEDNIŠTVO HDZ-A

Plenković: “Gubitnici neće doći do 76 ruku, jamčim to! Napadi iz DP-a? To je bilo prije izbora”

Autor: Portal ZL

22.04.2024. 21:56
Plenković: “Gubitnici neće doći do 76 ruku, jamčim to! Napadi iz DP-a? To je bilo prije izbora”

Foto: Luka Batelic/PIXSELLAndrej Plenković dao je izjavu nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.


“Ponovno ćemo za predsjednika Sabora predložiti Gordana Jandrokovića.


Danas smo održali prve razgovore s predstavnicima DP-a. Prošlog tjedna smo obavili razgovore s manjinama.
Donijeli smo odluku o listi HDZ-a za izbore za EU parlament. Ja ću predvoditi listu kako bi dao podršku, da ostvarimo još jednu uvjerljivu pobjedu”, kaže.


“Na broju dva će biti Dubravka Šuica, treći će biti Davor Stier. Na četvrtom mjestu je Karlo Ressler, na petom Nikolina Brnjac, na šestom Željana Zovko, predstavnica HDZ-a BiH. Na sedmom mjestu Sunčana Glavak, na osmom Tomislav Sokol… Na 12. mjestu je Marijana Petir”, rekao je.


Upitan o suradnji s Domovinskim pokretom iz kojeg su često prije izbora upućivali teške riječi HDZ-u, rekao je:


“Prije izbora je jedno, a poslije izbora drugo, Čini mi se da su naglo smanjili intenzitet svojih javnih komentara. Sad dolazimo u fazu stvaranja parlamentarne većine. Ja sam poruku birača doživio kao – ok, dobri ste, ali malo se korigirajte. Uvažit ćemo realnost, a to je da su zastupnici dobili ozbiljan broj glasova i da s njima moramo pronaći modalitet suradnje.”


Komentirajući što suradnja s DP-om znači za prava manjina u Hrvatskoj: “Ostat će kao i dosad. Njegovali smo dobru suradnju. Nije bilo ključnog pitanja važnog za Hrvatsku da nismo vidjeli snažnu potporu partnera iz manjinskih stranaka.”


“Neće doći do 76”


Nakon mjesec dana kršenja Ustava Milanović i Grbin su trebali pobjeći u neku rupu da ih nitko ne pronađe, da daju ostavke i da mole boga da ih nitko ne pita za komentar jer tako brutalno izgubiti, ništa drugo im ne preostaje. Krše Ustav, sad se rade pritisci na zastupnike.


Očajnici na čelu s kršiteljem Ustava zovu ljude i rade pritisak na ljude da ne idu s HDZ-om.


Politička smijurija u kojem gutibitnici uzimaju sebi za pravo da javni prostor okreću tako da je ok da se gubitnici trude oformiti vladu. Jamčim im da do 76 neće doći. Zovu sve, zastupnike manjina preko drugih zemalja. Da sam to ja radio, svi bi samo o toj temi govorili.”


Odgovarajući na ideju oporbe da će, ako skupe većinu, prvo ukinuti lex AP, istaknuo je: “Izmjene Kaznenog zakona bile su u paketu s višom kaznom za silovanje, uvođenjem femicida, zaštita od nasilja u obitelji, a ovaj dio koji se odnosi na članak 307 tiče se onoga što se uvriježilo u Hrvatskoj kao da je normalno da službene ili ovlaštene osobe zlorabe podatke protivno zakonu.


To je postala praksa i krivo se zove interes javnosti ili da je riječ o zviždačima. To nisu zviždači, tu nema javnog interesa, nego samo da se nekome ruši načelo presumpcije nevinosti, da se sprečavaju probici u kaznenom postupku osoba na koje se odnosi, da ga se medijski likvidira.


To nije normalno. To nije lex AP i nema veze sa mnom. To što se spominje akronim u kojem se radi o voajerizmu i puštanju informacija iz spisa da bi se nekome počinila šteta”, prenosi N1.